Co možná nevíte o cuketách
Česká cuketa se obvykle sklízí poněkud přerostlá. Nechá se prostě na záhoně, aby pořádně vyrostla, jenže čím je větší, tím horší má chuť a omezenou (nebo minimálně jinou) možnost využití v kuchyni. Takže základní pravidlo lahodného úspěchu zní: sklízet plody, dokud jsou ještě malé a křehké. Trhejte kousky dlouhé jako prst, které jsou nejlepší na zavařování a dají se jíst i zasyrova, dejte si je třeba do salátu.
Chcete-li sklízet cukety větší, nechte je vyrůst do max. 25 cm. Nemusíte je loupat a neobsahují téměř žádná semínka. Tyhle mladé šťavnaté cukety nabízejí neskutečné množství využití, ale nejvíc si na nich pochutnáte, když je jen rychle orestujete nebo zapečete. Jsou skvělým doprovodem nejen k masu, hodí se také do těstovin apod.
Cuketa však není jen zelená, když sáhnete po žluté verzi (což vám velmi doporučuji, protože má jemnější chuť), můžete ji nakrájet na malá kolečka, orestovat, zalít prošlehaným vajíčkem, posypat nastrouhaným sýrem – a skvělou lehkou letní večeři máte na stole.
A nezapomeňte, že k jídlu jsou i cuketové květy, pochoutka oblíbená hlavně v Itálii. Nejčastěji se smaží v těstíčku (lze je i naplnit, ale nepřežeňte to s kořením). Samčí květy můžete chroupat také syrové, třeba v salátu.
Ratatouille
Ratatouille (čti ratatuj) má francouzský původ a jde v podstatě o bohatší „lečo“ se středomořským šmrncem. Zeleninu můžete rovnou dusit společně, ale fajnšmekři předtím každou surovinu zvlášť osmahnou. Zkuste, co vám bude víc vyhovovat.
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny na 6 porcí:
- 1 lilek
- 2 cukety
- 5 rajčat
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 800 g sterilovaných rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 60 ml červeného vinného octa
- 3 snítky bazalky
- 3 snítky oregana
- 2 snítky tymiánu
- 5 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
- Cuketu, lilek, papriky a rajčata nakrájejte na kostičky, cibuli na klínky, česnek nasekejte na tenké plátky. Z bylinek otrhejte lístky, stonky nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte lilek, papriky a cukety dozlatova. Vyjměte je a do hrnce vsypte cibuli, česnek, nasekané stonky bylinek a větvičky tymiánu. Restujte asi 10 minut nebo dokud cibule nezesklovatí.
- K cibuli přidejte rajčata a nechte je chvilku podusit. Přilijte sterilovaná rajčata, přidejte opečenou zeleninu a dochuťte octem, solí a pepřem. Promíchejte, přikryjte pokličkou a duste 30 minut, až se tekutina zredukuje. Přidejte lístky bazalky a oregana a vmíchejte do hotového ratatouille.
Cuketový krém s krutony
Cuketa v této polévce hraje hlavní roli, chuť se „neředí“ bramborami ani aromatickými bylinkami, proto v ní cuketa skutečně vynikne.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 4 zelené cukety
- 1 žlutá cuketa
- 50 g hladkolisté petržele
- 100 g ledu
- 200 ml zeleninového vývaru
- 100 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plátek toustového chleba
- sůl
Postup:
- Zelené cukety nakrájejte na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na struhadle mandolína. Hrnec se silným dnem nasucho rozpalte, pak přidejte olivový olej, cukety a osolte. Když cukety pustí vodu, duste je asi 2 minuty a přidejte led (ten pomůže cuketám udržet svěží barvu). Jakmile se rozpustí, přidejte nasekanou petrželku, máslo a rozmixujte dohladka. Nařeďte vývarem (nebo i mlékem) a podle chuti osolte.
- Žlutou cuketu rozkrojte na půl a zprudka ji nasucho opečte na pánvi nebo opalte flambovací pistolí. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opečte. Polévku ozdobte nakrájenou opálenou cuketou, krutony, lístky petrželky a podávejte.
Cuketové bábovičky
Do buchty z perníkového těsta se často přidávají nastrouhaná jablka, která jí dodají vlhkost a vláčnost. Stejnou službu v moučníku udělají i cukety – a navíc zde využijete přerostlé cukety, které „už nikdo nechce“. Tvrdá semínka ale vyhoďte.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny na 2 plechy:
- 1 velká cuketa
- 250 g pšeničné celozrnné mouky
- 120 g špaldové mouky
- 250 g cukru krupice
- 2 vejce
- 180 ml rostlinného oleje
- 2 prášky do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup:
- Cuketu nastrouhejte nahrubo (šťávu nemusíte slévat, udělejte to, jen kdyby se vám zdála cuketa až moc vodnatá). Přidejte vejce, olej, vanilkový extrakt a promíchejte. Pak přisypte obě mouky, cukr, prášek do pečiva, kakao, koření, sůl a důkladně promíchejte. Vznikne poměrně tekuté těsto, což je přesně konzistence, jakou potřebujete. Rozlijte ho do báboviček (silikonové není třeba vymazávat a vysypávat, s jinými zacházejte, jak jste zvyklí).
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut. Hotové perníkové bábovičky nechte vychladnout a podávejte.
Cuketové a mrkvové špagety s arašídovou omáčkou
Tohle jídlo vás bude bavit. „špagety“ ze zeleniny jsou lehké, barevné a dobré. K jejich přípravě potřebujete jen pár minut a speciální struhadlo mandolínu.
Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 4 porce:
- 2 střední cukety
- 2 velké mrkve
- 1 hrst kešu oříšků
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 2 lžíce arašídového másla
- 1/2 lžíce omáčky Hoisin
- 1/2 lžíce omáčky Sriracha
- 1 lžíce sójové omáčky
- šťáva z 1/2 limety
- 2 lžíce arašídového oleje
Postup:
- Mrkev a cuketu nastrouhejte na mandolíně na dlouhé nudličky. Lehce promíchejte a odložte stranou. Na velké pánvi nasucho opečte kešu. Pak v ní rozpalte olej a opečte na něm na plátky nakrájený česnek.
- Přidejte arašídové máslo a nechte ho rozpustit. Přidejte hoisin, srirachu a sójovou omáčku, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Vhoďte zeleninové špagety a nechte je chvilku prohřát, stačí 3–4 minuty. Dolaďte limetovou šťávou, vmíchejte nasekaný koriandr, opečené kešu a ihned podávejte.
Zdroj: časopis Gurmet, časopis Vlasta