Cukety jsou typická letní zelenina, mnozí mají ale někdy velké přebytky a netuší, jak ji využít. Přitom se jedná o zeleninu, která má nízkou kalorickou hodnotu, protože její většinu tvoří voda.
Menší perličkou je, že nejdelší vypěstovaná cuketa měřila 2,52 metru. Podařilo se to Italovi Giovannimu Batistovi Scozzafavimu, a to v Niagara Falls v kanadském Ontariu. Změřena byla před deseti lety a je dokonce zapsána v Guinnessově knize rekordů.
VIDEO: Zkuste tyto cukeťáky z trouby. Na recept se podívejte do videa.
Vypadá jako okurka, ale není to okurka
V českých kuchyních se začala cuketa více používat v 80. letech. Snadné a rychlé pěstování totiž zvládne i nepříliš zkušený zahradník. Úroda je navíc hojná. Na rozdíl od okurek se cuketa podává téměř vždy tepelně upravená. Pravda ale je, že zejména mladá cuketa je chutná i syrová, skvěle se chodí třeba do zeleninového salátu.
Vtáhne do sebe chutě
Sama o sobě má cuketa velmi jemnou chuť, a je tedy vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience. Ideální je v tomto případě česnek, se kterým se skvěle doplňuje.
Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety, hodně populární je pak cukeťák, což je obdoba bramboráku.
Připravuje se ale rovněž plněná, smaží se jako řízek či se vaří cuketová polévka. Své místo najde i ve sladkých moučnících, chutný je třeba cuketový perník.
Pomyslná cuketová královna
Velkou milovnicí cuket byla česká herečka Jana Štěpánková. Dokonce ji tak zpopularizovala, že ji mnozí pěstitelé začali prosit o rady, jak by se dala využít. Herečka se nakonec rozhodla, že napíše speciální cuketovou kuchařku. Mnohým tak odhalila, jak moc široké využití má tato zelenina v kuchyni.
Svůj recept na zpracování cukety odhalila před časem také známá zpěvačka Helena Vondráčková. Její tzv. australský cukeťák je vlastně tak trochu slanou nádivkou.
Australský cukeťák na plech
Ingredience:
- 5 cuket
- 4 mrkve
- 400 g šunky
- 400 g eidamu
- 5 vajec
- polohrubá mouka
- 1 větší cibule
- 100 ml olivového oleje
- 1 prášek do pečiva
- sůl a pepř
- oregano
Postup:
- Nastrouhejte najemno cibuli, cuketu a mrkev.
- Vše dejte do mísy a přidejte šunku nakrájenou na kostičky, nastrouhaný sýr a nakrájený česnek.
- Směs promíchejte společně s prošlehanými vejci.
- Přidejte koření – sůl, pepř, oregano – a do směsi nalijte olivový olej.
- Zahustěte těsto polohrubou moukou s práškem do pečiva tak, aby bylo tak akorát husté.
- Těsto vlijte do nevymazaného pekáče a rovnoměrně ho rozprostřete.
- Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.
Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, apetitonline.cz, rostinky.cz, toprecepty.cz