Kde se vzala cuketa?
V českých kuchyních se cuketa začala objevovat ve velkém měřítku v 80. letech. Bylo to hlavně díky snadnému a rychlému pěstování, které zvládne i zahradník amatér. Oblíbená je také díky tomu, že je celoročně snadno dostupná.
Ačkoli svým vzhledem připomíná okurku, v jednom se od ní liší. Cuketa se totiž připravuje ve většině případů tepelně upravená, ačkoli je pravda, že hlavně mladá cuketa chutná skvěle i syrová. Své využití najde třeba v zeleninovém salátu.
VIDEO: Receptů na cuketový chlebík je mnoho, zkuste klidně i tento:
Cuketa má sama o sobě poměrně mdlou chuť. Dokáže ale skvěle nasát chuť koření, tedy je vhodné ji ochutit třeba česnekem, který má silné aroma. Oblíbená je u nás v cukeťáku (obdoba bramboráku), připravuje se ale i plněná či smažená.
Existují také recepty na cuketové řízky nebo polévku. Už méně je rozšířené její využití na sladké recepty, ale třeba cuketový perník či knedlík rozhodně nemusejí chutnat špatně.
Zajímavé využití pak našel pro cuketu známý český kuchař Roman Paulus. Na svém Instagramu sdílel recept na cuketový fitness chlebíček. „Pečený s láskou, plný semínek a vlákniny díky psylliu. Perfektní s vaší oblíbenou pomazánkou,“ popsal. Ideální je podle něj pro ty, kteří chtějí mlsat bez výčitek, ale také dodat tělu potřebné živiny.
Recept na cuketový fitness chlebík Romana Pauluse
Ingredience:
- 200 g nastrouhané cukety
- 60 g psyllia (rozpustná vláknina)
- 4 vajíčka
- 1 balíček prášku do pečiva
- směs ořechů (vlašské, lískové, pekanové)
- směs semínek (slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná, chia)
- sůl, pepř, kmín, provensálské koření
Postup:
- Cuketu nastrouhejte nahrubo. Vodu z ní nemusíte slévat, protože ji do sebe nasaje psyllium.
- Všechny suroviny promíchejte a nechte alespoň 15 minut odležet.
- Těsto přemístěte do formy vyložené pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 50 minut.
- Nechte vychladnout a servírujte, nejlépe s nějakou zdravou pomazánkou.
Zdroj: vlasta.cz, toprecepty.cz, milujivareni.cz, instagram.com, facebook.com