Jak se starat o chleba

U pečiva máte dvě možnosti. Buď ho hned po nákupu či upečení zkonzumovat, nebo ho uložit tak, aby co nejdéle vydrželo čerstvé.

Nejlepší chléb je určitě z řemeslné pekárny, kde ho připravují technologií dlouhého zrání těsta. To se ale odrazí na jeho ceně, proto se běžně prodávaný chléb často vyrábí z polotovarů a rychlou technologií. Ale ať si koupíte jakýkoli chleba, nebo si ho upečete doma, musíte se postarat, aby vám vydržel co nejdéle čerstvý.

Zdroj: Youtube

Na kvalitu a chuť pečiva mají vliv různé faktory, z nichž jen několik můžete ovlivnit vy sami. Křupavost a měkkost rohlíků a chleba totiž zásadně ovlivňuje kvalita použitých surovin. Prvním krokem může být to, že vyzkoušíte různá pekařství ve svém okolí a zjistíte, odkud pečivo vydrží nejdéle chutné.

Vybraný chléb a rohlíky pak zabalte do bavlněného, plátěného či voskovaného sáčku nebo je uložte do proutěné ošatky a přikryjte plátěným ubrouskem. Šikovná je třeba i keramická dóza po babičce, nevlhne v ní, ale ani nevysychá.

Důležité je, aby chléb mohl dýchat, proto zapomeňte na igelitový sáček. Pečivu se lépe dýchá, dáte-li k němu do dózy kousek čerstvého jablka nebo kostku cukru.

Pečivo nepatří do lednice, ale rohlíky i chléb lze zamrazit. Chleba nakrájejte na plátky, proložte pečicím papírem, zabalte do mikrotenového sáčku a uložte do mrazáku. Po vyjmutí pečivo rychle rozmrzne a je jako čerstvé.

Upečte si domácí chléb

Žádná složitá práce s kváskem – k přípravě tohoto chleba můžete pozvat i děti, tak je to snadné. Stačí jen trocha práce a na stole vám bude vonět čerstvý a měkký chleba s vypečenou kůrčičkou.

Doba přípravy: 3 hodiny

Suroviny na 1 bochník:

  • 500 g hladké bílé mouky (může být i celozrnná nebo grahamová)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 10 g sušeného droždí (1 sáček)
  • 80 ml olivového oleje
  • 300 ml vlažné vody
  • semínka na posypání

Postup:

  1. Mouku prosejte do velké mísy a promíchejte ji se solí, cukrem a droždím. Prosetá a provzdušněná mouka pomůže droždí lépe kynout a zajistí, že výsledný bochník chleba bude nadýchaný.
  2. Doprostřed udělejte důlek a do něj nalijte olej. Postupně přidávejte vodu a vypracovávejte měkké, malinko lepivé těsto. Těsto můžete vypracovat v míse vařečkou nebo již částečně zpracované na pomoučeném vále rukama.
  3. Těsto vraťte do mísy vytřené olejem, potřete i jeho povrch a mísu přikryjte utěrkou. Nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Těsto zvětší svůj objem minimálně dvojnásobně. Také je můžete nechat kynout pomalu, a sice v ledničce přes noc. Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte kouli nebo šišku, položte ji na plech a nechte pod utěrkou kynout další hodinu.
  4. Před dokynutím předehřejte troubu na teplotu 220 °C. Pecen posypte moukou a povrch nakrojte ostrým nožem do kříže nebo několika příčnými řezy a posypte kmínem či semínky. Pečte v rozehřáté troubě 30 minut. Povrch zezlátne a pecen bude při poklepání znít dutě. Před krájením nechte chléb zchladnout, nejlépe na drátěné podložce, aby se odspodu nezapařil.

Náš tip:

Povrch chleba posypte mákem, kmínem, bylinkami nebo sezamovými semínky. Krásně se rozvoní a bude chutnat ještě lépe.

Zdroj: časopisy Vlasta, časopis Gurmet

Související články