Nejlepší hranolky jsou takové, které jsou na povrchu zlaté a křupavé a uvnitř krásně měkké. Jenže udělat takové v domácích podmínkách je poměrně složitý úkol. My jsme ale vypátrali recept, který vám změní život a hranolky z McDonaldu už si nikdy nebudete mít potřebu koupit.

Správný postup přípravy hranolek

  1. Nakrájejte si brambory do tvaru hranolek. Ideální je nejprve brambory nakrájet na asi půlcentimetrové plátky a až z nich udělat jednotlivé hranolky.
  2. Připravte si slaný nálev z 8 skleniček vody, 1/3 skleničky cukru, 3 polévkových lžíc soli a 1 čajové lžíce bílého octa. Vše smíchejte a nechte hranolky v nálevu přes noc v lednici přikryté potravinářskou fólií, případně minimálně dvě hodiny.
  3. Brambory slijte a alespoň dvakrát prolijte studenou vodou. Brambory zcela osušte. 
  4. Nyní přišel čas na smažení. Rozehřejte rendlík slunečnicového oleje (vhodného ke smažení) na střední plamen a postupně všechny hranolky smažte 5 minut.
  5. Předsmažené hranolky vyjměte z oleje a rozložte na papírové utěrky. Budou měkké a to je jen dobře.
  6. Jakmile brambory vychladnou, rozehřejte olej na nejvyšší stupeň a znovu smažte hranolky, tentokrát dokud nebudou křupavé a zlatavé. 
  7. Vyjměte hranolky z oleje a nechte je okapat na papírových utěrkách. 
  8. Hranolky okamžitě osolte a ihned je podávejte.
Zdroj: Youtube

Proč je třeba brambory namáčet do slaného nálevu?

Namáčení brambor v nálevu pomáhá zbavit je škrobu a hranolky jsou pak díky tomu křupavější. Cukr ve slaném nálevu zabraňuje tomu, aby brambory při smažení nasákly příliš mnoho oleje. Čím déle necháte brambory v nálevu namočené, tím lépe. Vždy je ale uchovávejte v lednici. 

Dvojité smažení hranolek má svůj význam

Možná se ptáte, proč je nutné hranolky smažit hned dvakrát. Vysvětlení je jednoduché – jen tak dosáhnete nejkřupavějšího výsledku. Při prvním smažení se střed brambor opeče a změkne, zatímco při druhém smažení se brambory zvenku opečou dokřupava.

Jak hranolky skladovat?

  • Lednice: Pokud vám hranolky zbydou, nevyhazujte je. Stačí je uložit do sáčku a dát do lednice. Důležité ale je, abyste ze sáčku nejdříve odstranili co nejvíce vzduchu. Až budete hranolky znovu ohřívat, využijte střední plamen a smažte je asi 10 minut. 
  • Mrazák: Hranolky přesypte do sáčku a dejte ho do mrazáku. Poté je ohřívejte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

Zdroj: Vlasta.cz, Thecozycook.com, Tasteatlas.com, Imhungryforthat.com

Související články