Vyrobit si zmrzlinu můžete i bez zmrzlinovače, i když pokud jste fanoušci zmrzliny, pořiďte si ho a nebudete litovat. Mají ovšem nevýhodu, jsou finančně nákladnější a obvykle vám vyrobí maximálně ¾ litru za půl hodiny. Ovšem záleží jen na vás, co zvolíte. Jak na přípravu domácí zmrzliny s jahodami?

Video: Jak si vyrobit domácí vanilkovou zmrzlinu podle Romana Pauluse? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Co budete potřebovat

  • 400 g jahod, zbavených stopek
  • 1–2 lžičky citronové šťávy
  • 600 ml smetany (minimálně 33 procent tuku)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 150 g bílého moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

KROK 1

  1. Vložte jahody do kuchyňského robotu nebo mixéru.
  2. Vyšlehejte na kaši.
  3. Přidejte citronovou šťávu podle chuti (pokud jsou jahody dost kyselé, stačí jen trochu).

KROK 2

  1. Smetanu a mléko zahřejte na ve vodní lázni.
  2. Cukr a žloutky šlehejte v míse minutu až dvě do světle žluté barvy.
  3. Horkou smetanovou směs pomalu přilijte k vaječné směsi a šlehejte.
  4. Po pečlivém zpracování sceďte přes sítko zpět do pánve.
  5. Jemně vařte na středním plamenu, dokud směs mírně nezhoustne (asi při teplotě 82–85 °C). Dávejte pozor, abyste směs nepřevařili, protože pak by se vejce rozmíchala.
  6. Přendejte do misky. Přikryjte a ochlaďte 10 minut, poté chlaďte 1 hodinu.

KROK 3

  1. Jahodové pyré a vanilkový extrakt vmíchejte do smetanové směsi.
  2. Ochutnejte, podle potřeby přidejte citron nebo vanilku.

KROK 4

  1. Zmrzlinu zmrazte ve zmrzlinovači nebo vhodné nádobě v mrazáku.
  2. Pokud nemáte výrobník zmrzliny, zmrazujte směs asi 4 hodiny, každou hodinu důkladně prošlehejte nebo znovu rozmixujte v kuchyňském robotu, abyste odstranili ledové krystalky.
  3. V mrazáku pak vydrží až dva měsíce. Než zmrzlinu naberete horkou naběračkou, nechte ji alespoň na 10 minut mimo mrazák.

Proč má v sobě zmrzlina ledové krystaly

To je běžný problém, ke kterému dochází, když vyrábíte domácí zmrzlinu, zejména pomocí zmrzlinovače. Pokud je vaše domácí jahodová zmrzlina po zmražení příliš ledová, můžete vyzkoušet následující tipy:

  • Ujistěte se, že je ve zmrzlině dostatek tuku. Zmrzlina získává svou krémovou texturu z mléčného tuku, takže v tomto receptu je to nutnost. Používejte plnotučné mléko místo odstředěného a ujistěte se, že používáte hustou smetanu ke šlehání, ne půl na půl nebo s nižším obsahem tuku.
  • Použijte studené přísady. Studené přísady znamenají menší pravděpodobnost tvorby ledových krystalků. Všechny ingredience můžete večer předem vychladit v lednici, včetně čerstvých jahod.
  • Opětovné zmrazení. Pokud svou domácí jahodovou zmrzlinu několikrát rozmrazíte a znovu zmrazíte, vytvoří se ledové krystaly. Zkuste se tomu vyhnout zmrazováním v menších porcích.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, bbcgoodfood.com, allrecipes.com, kucharkaprodceru.cz