Čokoládová velikonoční vajíčka jsou populární zejména ve Velké Británii, kde je během svátků zvykem, že děti hledají sladkosti skryté na zahradách nebo v bytech.
Zajímavostí však je, že samotné čokoládové vajíčko není žádná novodobá pochoutka. V Anglii bylo první čokoládové vajíčko vyrobeno již v roce 1873. Do této doby se lidé o Velikonocích obdarovávali tradičními vařenými vejci.
O několik let později se čokoládová vajíčka stala hlavním velikonočním symbolem, zejména mezi dětmi. Tato tradice se pak rychle šířila po celém světě.
I když je velikonoční hledání vajíček (egg hunt) typické především pro Británii, čokoládová vajíčka si získala srdce dětí po celém světě. Proč letos neudělat radost i svým dětem a nepřipravit jim tyto sladké pochoutky doma?
Co budeme potřebovat?
- slunečnicový olej
- 300 g čokolády dle libosti (hořká, mléčná, oříšková)
- cukrovinky jako náplň (oříšky, bonbony, želé, lentilky)
- formu na vajíčko
Jak na to?
Nejprve si pomocí kuchyňské utěrky všechny formičky důkladně vytřete, aby byly suché a čisté. Následně je jemně potřete malým množstvím slunečnicového oleje. Tento krok zajistí, že se čokoláda po ztuhnutí snadno oddělí od formy a nebude se během vyndávání rozpadat.
Nalámejte čokoládu na drobné kousíčky a vložte do misky. Misku postavte nad hrnec s vařící vodou, čímž vytvoříte vodní lázeň. Čokoládu pak míchejte až do jejího úplného rozpuštění.
Následně naplňte formičky na vajíčka rozpuštěnou čokoládou a nechte je ztuhnout v chladu, přibližně po dobu dvou hodin.
Po ztuhnutí čokolády vajíčka opatrně vyjměte z formiček. Do jedné poloviny vajíčka naskládejte bonbony, oříšky, želé, korálky, samolepky nebo uschovejte malou hračku. Fantazii se meze nekladou.
Okraje druhé, prázdné poloviny lehce roztavte a poté ji lehce přiložte k naplněné části vejce, aby se spojily. Jemně stlačte. Nakonec můžete čokoládová vajíčka dozdobit barevnou polevou pro jejich atraktivnější vzhled.
Zdroj: Vlasta.cz, Food Matters, Preston Park, British Council, MarthaStewart