Těstoviny se italsky nazývají pasta, přesněji pasta alimentari, a dělí se do dvou základních skupin podle typu zpracování. Pasta secca neboli suché sušené těstoviny se vyrábí z mouky semolin, vody a soli a prodávají se balené v obchodech. Pasta all’uovo nebo pasta fatta in casa jsou vyráběné doma z mouky a vajec.
Domácím těstovinám jsme přišli na chuť i u nás. V tomto článku vám přinášíme recept na domácí tagliatelle carbonara od Pavla Berkyho, uznávaného módního návrháře, vášnivého kuchaře a účastníka kuchařské soutěže MasterChef Česko 2020. Jako první ze soutěžících se dostal přímo do finálové TOP 16!
Tagliatelle carbonara od Pavla Berkyho
Ingredience:
Domácí těstoviny
● 130 g hladké mouky typu 00
● 50 g semolinové mouky
● 2 velká vejce
Carbonara
● 150 g pancetty nebo slaniny
● 4 žloutky
● 50 g parmazánu + extra na servis
● olivový olej
● sůl
● černý pepř celý
Postup:
Na pracovní desku prosejte 130 g hladké mouky typu 00 a 50 g semolinové mouky. Vytvořte důlek a do něj rozklepněte 2 celá vejce. Vypracujte těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout. Poté těsto rozdělte na 2 části. Každou část nejprve ručně rozválejte na hrubší placku. Strojek na těstoviny nastavte na nejvyšší stupeň a posypte trochou mouky, aby se těsto při projíždění nelepilo na válce. Placku dvakrát projeďte na nejvyšší stupeň a poté s každým projetím těsta stupeň snižujte až do předposledního. Takto vyválejte i druhou placku, pak pláty těsta nakrájejte pomocí speciálního nástavce na tagliatelle nebo nožem.
Pancettu nakrájejte na malé kostky. Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou pancettu a usmažte dozlatova. Do misky dejte 4 žloutky a čerstvě namletý pepř. Vidličkou směs rozšlehejte a přidejte 2–3 lžíce vroucí vody z hrnce na těstoviny. Přidejte 50 g nastrouhaného parmazánu, ještě jednou zašlehejte a dejte stranou.
Do vroucí osolené vody ve velkém hrnci dejte vařit těstoviny a zároveň znovu rozehřejte pánev s pancettou. Těstoviny vařte 3–5 minut, poté neslévejte, ale cedníkem přendávejte přímo do pánve s pancettou. Přidejte 3–5 lžic vody, ve které se těstoviny vařily. Na těstoviny nalejte rozšlehané žloutky s parmazánem. Pánev ihned odstavte a směs pořádně promíchejte, aby se žloutky nesrazily, ale vznikla krémová omáčka. Pokud se vám zdá, že jsou těstoviny stále příliš suché, přilejte ještě pár lžic vody z hrnce.
Těstoviny naservírujte na talíře, posypejte parmazánem dle chuti a na každou porci přidejte špetku rozemletého čerstvého pepře.
Pomocníky pro výrobu domácích těstovin najdete v galerii v úvodu článku.