Jiřina Bohdalová, ikona českého filmu a televize, která v květnu oslavila třiadevadesáté narozeniny, je známá nejen svými nezapomenutelnými hereckými výkony, ale i svou vášní pro vaření a pečení.

Je autorkou několika kuchařských knih, které obsahují její vlastní recepty i ty, které sesbírala odjinud. Jiřina často vzpomíná, že její láska k vaření a jídlu byla inspirována její maminkou, která byla vynikající kuchařkou.

VIDEO: Pečení s Bárou Basikovou. Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube

Dvojctihodné koláče s tvarohem a povidly

Recept na tradiční moravské koláče s dvojitou náplní najdete v kuchařské knize Jiřiny Bohdalové nazvané Hádej, kam půjdem na večeři? Tato publikace vyšla už v roce 1990 a v kapitole Z maminčina receptáře můžete objevit recept, jak tyhle vynikající koláčky připravit.

Pokud vás děsí myšlenka na práci s kynutým těstem, nemějte obavy. Těsto na tyhle koláče se velmi dobře zpracovává, výsledné koláčky jsou lahodné, navíc zůstanou dlouho vláčné. Jak tedy začít?

Budete potřebovat

  • 300 ml vlažného mléka
  • 1 kostku cukru
  • 42 g droždí
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • přibližně 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • malou rovnou lžičku soli
  • 2 dcl oleje
  • tvarohovou nádivku a povidla pro náplň
  • žmolenku
  • máslo na potření

Na náplň

  • 500 g tvarohu
  • 1 vejce
  • cukr dle chuti

Postup:

  • Do mísy nalijte mléko, přidejte kostku cukru a rozdrobte do něj droždí. Mísu překryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
  • V jiné míse smíchejte polohrubou mouku, moučkový cukr, žloutky a lžičku soli.
  • Přidejte polovinu kvásku a několik lžic hladké mouky, zamíchejte.
  • Poté vmíchejte zbytek kvásku a olej, postupně přidávejte zbytek hladké mouky, dokud nezískáte hladké těsto. Mísu opět překryjte a nechte těsto vykynout na teplém místě.
  • Připravte náplň smícháním tvarohu s vejcem a cukrem.
  • Když těsto vykyne, lžící vykrajujte kousky a na pomoučněném vále je plňte tvarohovou náplní. Tvarujte jako knedlíky.
  • Nechte je chvíli odpočinout.
  • Koláče umístěte na plech vymazaný máslem. Udělejte do nich důlky (třeba pomocí skleničky) a naplňte je povidly a posypte žmolenkou.
  • Nechte koláče na plechu ještě asi 30 minut kynout, poté pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut.
  • Hotové koláče potřete rozpuštěným máslem.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, toprecety.cz, časopis Gurmet