Dýně je nejoblíbenější a nejčastější podzimní plodinou. Existuje mnoho druhů, které se dají různě zpracovat, a všechny patří do rodu tykev (Cucurbita). Běžně k dostání je máslová dýně, špagetová či hokaido. Dýně původně pochází ze Střední Ameriky, postupem let ale zdomácněla i v našich končinách a stala se snadno pěstovanou plodinou.

VIDEO: Zkuste i tuhle dýňovo-jablečnou přesnídávku pro děti.

Zdroj: Youtube

Proč se vyplatí mít dýni v jídelníčku

Dýni můžete vařit, péct, smažit, zapékat, ale také zavařovat. Dýně má tak v kuchyni skutečně široké využití. Navíc je bohatým zdrojem minerálů, jako je draslík, hořčík, železo či sodík. A pokud jste zrovna na redukční dietě, určitě dýni nezapomeňte zařadit do jídelníčku.

Dýně je nízkokalorická, protože je tvořena až z 90 % vodou. Její pravidelná konzumace má tak pozitivní vliv na trávení a působí pozitivně i na činnost ledvin, slinivky a srdce.

Nejznámější druhy dýně

  • Hokaido: Má kulatý tvar a světle oranžovou slupku. Je oblíbená díky své jemné chuti a snadné přípravě, protože není nutné ji loupat.
  • Máslová dýně: Je hruškovitého tvaru se světle oranžovou slupkou. Má sladkou chuť a je vhodná k přípravě polévek či omáček.
  • Muškátová dýně: Je charakteristická svou vrásčitou zeleno-oranžovou slupkou, sladkou a aromatickou dužinou. Využívá se do dezertů, ale i na přípravu polévek.
  • Špagetová dýně: Milovníci hubnutí, zejména pak low carb diety, ocení tento druh dýně, který se rozpadá na špagety. Slouží jako zajímavá alternativa těstovin.

Dýňová přesnídávka Ládi Hrušky

Ingredience:

  • 1 kg dýně (ideálně máslová)
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 2 pudinky (vanilkový a citronový)

Postup:

  1. Nejprve dýni nastrouhejte a duste ji v rendlíku s vodou asi 15 minut.
  2. Jakmile máte dýni uvařenou, rozmixujte ji tyčovým mixérem.
  3. Přidejte dva sáčky pudinku, který předtím rozmícháte v trošce vody, aby se neudělaly hrudky.
  4. Přidejte šťávu z citronu a pomeranče.
  5. Přislaďte třtinovým cukrem a povařte asi dvě minuty, poté už můžete plnit do skleniček.
  6. Pokud chcete přesnídávky uchovat přes zimu například ve sklepě nebo ve spíži, musíte je nejdříve sterilovat. Toho docílíte tak, že naplněné sklenice s dýňovou směsí položíte na plech s vysokým okrajem, do kterého nalijete asi 3 cm vody. Plech se sklenicemi přesuňte do trouby.
  7. Rozehřejte troubu na teplotu 250 °C a nechte sterilovat asi 8 minut.

Zdroj: vlasta.cz, receptyhrusky.cz, ceskykutil.cz, liberecky.denik.cz, ireceptar.cz, prozeny.cz, facebook.com