Ema Destinnová měla pro české dějiny takový význam, že dokonce dodnes zdobí dvoutisícovou bankovku. Operní pěvkyně dokázala velké věci, a to i díky tatínkovi, který jí zajistil nejlepší možné hudební vzdělání.
Už ve dvaceti letech svým hlasem zabodovala v Berlíně, později se stala hvězdou americké operní scény. Byla ale také velmi osobitou a extravagantní ženou, která si uměla užívat života plnými doušky.
VIDEO: Jaký byl životní příběh Emy Destinnové? Podívejte se na video.
Milovnice rybolovu
Velkou část svého života prožila Destinnová na zámku v jihočeské Stráži nad Nežárkou. Jejím koníčkem byl rybolov, ovšem měla problém získat rybářský lístek. Ona však nejen ryby ráda chytala, ale rovněž si na nich pochutnávala. Vůbec nejraději pak měla jesetera se smetanovou omáčkou a dušenými hříbky.
Chlebíčky a hovězí jazyk
Dlouhých deset let byl jejím milencem francouzský zpěvák Dinh Gilly, díky kterému ochutnala perly středomořské kuchyně. Pochutnávala si ale i na klasické české kuchyni, byla velkou milovnicí hovězího jazyka.
Ráda také navštěvovala slavné pražské lahůdkářství Paukert. A víte, jaký byl její nejoblíbenější chlebíček? Ten nejzákladnější s bramborovým salátem, šunkou, vejcem, ementálem, uherákem a rajčetem na ozdobu.
Cukru není nikdy dost
Není ale pravda, že by byla Ema Destinnová jen na slané, naopak byla velkou milovnicí všemožných zákusků a dortů. Ráda na ně chodila do známé pražské cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici. Zároveň ale dezerty ráda připravovala i doma. Jaký byl její nejoblíbenější? Přinášíme její recept, který si jistě zamilujete i vy.
Dort Emy Destinnové
Ingredience:
- 175 g bramborové moučky
- 175 g moučkového cukru
- 6 vajec
- čokoláda na vaření
- ovoce (maliny, borůvky nebo červený rybíz)
- sekané mandle
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- špetka soli
Postup:
- Nejprve si vytvoříme těsto: Rozdělte vejce na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Přidejte bramborový škrob a znovu zamíchejte.
- Ve druhé míse vyšlehejte bílek se solí do sněhu a postupně ho přidejte ke žloutkům.
- Vymažte si dortovou formu máslem a vysypte moukou.
- Dort pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 60 minut, pravidelně ho ale kontrolujte pomocí špejle.
- Upečený dort nechte před zdobením vychladnout.
- Nastal čas na polevu: Nejprve si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření. Jakmile bude připravena, nalijte ji na dort a rovnoměrně rozetřete.
- Okraje dortu posypte mandlemi a celou plochu dortu pak ovocem.
Zdroj: vlasta.cz, toprecepty.cz, tv.nova.cz