Inspirace u Angličanů

O anglické kuchyni si (přiznám se) nemyslím nic moc dobrého, nicméně několik mistrovských kousků světové gastronomii přinesli právě Angličani. Zatímco náš guláš je mix rakousko-uherské kuchyně, podobné omáčky mají na celém světě a anglický stew není maďarské klasice nepodobný. Stew, svou omáčku z hovězího masa, Angličané zapékají pod čepici bramborové kaše. Výsledku říkají pastýřský koláč.

Postup je banálně jednoduchý. Do zapékací misky rozprostřete zbytek guláše, do kterého přidejte rajčatové pyré a nastrouhanou mrkev a zastříkněte worchestrem, na směs navrstvěte spíše řidší bramborovou kaši a dejte to celé zapéct do trouby na 200 stupňů na 25–30 minut.

Po francouzsku

Francouzská kuchyně nemá stew, ale hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a rajčaty. Nejslavnější verze je Boeuf bourguignon, a to je skutečná delikatesa. Trošku méně nóbl je moje verze, v níž však zcela přiznaně zužitkuji zbytek guláše. Mám na dobrý výsledek trik. Stejně jako nejlepší ratatouille vznikne, když jednotlivé druhy zeleniny osmažíte na másle každý extra, stejné kouzlo vznikne, když osmažíte na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, celer, pastiňák – postupně. Hotové a opečené kousky zeleniny pak zalijete sklenkou dobrého červeného vína, alkohol necháte odvařit a přidáte zbytek včerejšího guláše. A dáte tomu půlhodinku dušení. Nejlepší je to s čerstvou bagetou.

Gulášovka

Oblíbené jídlo flamendrů, vzpomínka na letní dovolenou... každému se nad gulášovou polévkou vynoří ze vzpomínek jiná situace. Moje asociace na gulášovku je poloměkký sáček s instantní polévkou nejslavnější české polotovarové značky, kotlík a mokré dřevo. Gulášovku jsme si totiž pravidelně vařili na vodáckém táboře v 80. letech. Pak sáčky s instantní gulášovkou změnily obsah, na vodu jsem přestala jezdit a s gulášovkou bylo utrum. Až jsem jednou na dohněda osmaženou velkou cibuli nasypala lžíci mouky, pak jsem přidala maďarskou pálivou paprikovou pastu a trochu protlaku, zalila to vývarem a přihodila brambory na kostičky. Když už byly brambory skoro hotové, vrazila jsem do toho zbytek guláše a všechno společně provařila. Kam se hrabe pytlíkovka!

Jako břitva

Guláš a topinka… Zní to zvláštně, ale funguje to. Na pánvičku hodím do rozpáleného oleje nakrájenou cibulku, kostičky papriky, česnek, chilli papričky, a když je osmaženo, přidám trochu protlaku, podliju to kapkou vody, zakápnu worchesterem a prohřeju to se zbytkem guláše. Pak to celé rozmixuji a mám domácí verzi ďábelských toastů. Na topinky navrstvím ostrou směs a zasypu troškou strouhaného sýra.

Zdroj: časopis Vlasta

Související články