Pobyt v přírodě je pro mnohé tím nejlepším možným relaxem. Čerstvý vzduch a klid má na psychické zdraví až blahodárné účinky. Skvěle se to dá spojit s houbařením, které je u nás tak trochu „národním sportem“. Je to ale jenom dobře, houby by totiž klidně mohly mít nálepku superpotraviny.

VIDEO: Pokud nemáte houby z lesa, zkuste žampiónové ragú. Tady je recept!

Zdroj: Youtube

Houby při dietě

Možná vás mile překvapí kolik zdravotních benefitů vašemu tělu konzumace hub přináší. Obsahují vlákninu, provitamín A a vitamín D. Mají rovněž velmi nízkou kalorickou hodnotu, a to asi 35 kcal na 100 g. Jsou tak velmi vhodné  pro redukční dietu. Jídla připravovaná z hub navíc nasytí a člověk po nich nemá tak rychle pocit hladu.

Kdo by se měl houbám raději vyhnout?

Zejména starší lidé by houby neměli jíst těsně před spaním. V jídelníčku dětí do 3 let by pak být houby neměly vůbec, starší děti by je pak měly konzumovat spíše v omáčce či polévce, ne jako samostatný pokrm.

Omezit by je měli také lidé s chorobami ledvin či trávícího ústrojí. Většina z nich totiž obsahuje močovinu, kvůli které dochází při větší konzumaci k silnému zatížení ledvin i u zdravého člověka.

Houbové ragú podle Zdeňka Pohlreicha (na 4 porce)

Ingredience:

  • 400 g hub (čerstvé, nakrájené na větší kousky)
  • 4 vejce
  • 20 g másla
  • 1 lžíce nadrobno nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička hladkolisté petržele + lístky na ozdobu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 10 ml bílého vinného octa
  • šťáva z jedné poloviny citronu
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve přiveďte k varu asi 2 l vody.
  2. Zahřejte v pánvi olej s kouskem másla a přidejte houby. Zakápněte je trochou citronové šťávy a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Vše společně orestujte a přidejte nasekaný česnek.
  3. Všechno důkladně promíchejte a přidejte tymián s rozmarýnem. Restujte další dvě minuty.
  4. Směs v pánvi ochuťte nasekanou petrželkou a kapkou balzamikového octa. Odstavte z plotny.
  5. Přichází čas na to, abyste si připravili ztracené vejce. Nejprve obě vajíčka vyklepněte do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce s vodou začnou tvořit bublinky a voda začne pomalu vařit, dejte do ní ocet.
  6. Ve vodě s otcem udělejte vír a do jeho středu opatrně vlijte vejce. Právě vír se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi tři minuty, důležité je, aby byl žloutek tekutý. Každé vejce vařte zvlášť.
  7. Během přípravy ztraceného vejce si na pánvi krátce prohřejte houbovou směs a postupně ji rozdělte na připravené talíře. Ozdobte je lístky petrželky, každou porci osolte a opepřete. Na talíř s houbami dejte ztracené vejce a servírujte.

Zdroj: vlasta.cz, ketodiet.cz, kaloricketabulky.cz, fresh.iprima.cz, ireceptar.cz