Pobyt v přírodě je pro mnohé tím nejlepším možným relaxem. Čerstvý vzduch a klid má na psychické zdraví až blahodárné účinky. Skvěle se to dá spojit s houbařením, které je u nás tak trochu „národním sportem“. Je to ale jenom dobře, houby by totiž klidně mohly mít nálepku superpotraviny.
VIDEO: Pokud nemáte houby z lesa, zkuste žampiónové ragú. Tady je recept!
Houby při dietě
Možná vás mile překvapí kolik zdravotních benefitů vašemu tělu konzumace hub přináší. Obsahují vlákninu, provitamín A a vitamín D. Mají rovněž velmi nízkou kalorickou hodnotu, a to asi 35 kcal na 100 g. Jsou tak velmi vhodné pro redukční dietu. Jídla připravovaná z hub navíc nasytí a člověk po nich nemá tak rychle pocit hladu.
Kdo by se měl houbám raději vyhnout?
Zejména starší lidé by houby neměli jíst těsně před spaním. V jídelníčku dětí do 3 let by pak být houby neměly vůbec, starší děti by je pak měly konzumovat spíše v omáčce či polévce, ne jako samostatný pokrm.
Omezit by je měli také lidé s chorobami ledvin či trávícího ústrojí. Většina z nich totiž obsahuje močovinu, kvůli které dochází při větší konzumaci k silnému zatížení ledvin i u zdravého člověka.
Houbové ragú podle Zdeňka Pohlreicha (na 4 porce)
Ingredience:
- 400 g hub (čerstvé, nakrájené na větší kousky)
- 4 vejce
- 20 g másla
- 1 lžíce nadrobno nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička hladkolisté petržele + lístky na ozdobu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 10 ml bílého vinného octa
- šťáva z jedné poloviny citronu
- balzamikový ocet
- sůl, pepř
Postup:
- Nejprve přiveďte k varu asi 2 l vody.
- Zahřejte v pánvi olej s kouskem másla a přidejte houby. Zakápněte je trochou citronové šťávy a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Vše společně orestujte a přidejte nasekaný česnek.
- Všechno důkladně promíchejte a přidejte tymián s rozmarýnem. Restujte další dvě minuty.
- Směs v pánvi ochuťte nasekanou petrželkou a kapkou balzamikového octa. Odstavte z plotny.
- Přichází čas na to, abyste si připravili ztracené vejce. Nejprve obě vajíčka vyklepněte do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce s vodou začnou tvořit bublinky a voda začne pomalu vařit, dejte do ní ocet.
- Ve vodě s otcem udělejte vír a do jeho středu opatrně vlijte vejce. Právě vír se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi tři minuty, důležité je, aby byl žloutek tekutý. Každé vejce vařte zvlášť.
- Během přípravy ztraceného vejce si na pánvi krátce prohřejte houbovou směs a postupně ji rozdělte na připravené talíře. Ozdobte je lístky petrželky, každou porci osolte a opepřete. Na talíř s houbami dejte ztracené vejce a servírujte.
Zdroj: vlasta.cz, ketodiet.cz, kaloricketabulky.cz, fresh.iprima.cz, ireceptar.cz