Přítomnost serotoninu, kterému se přezdívá hormon štěstí, byla v liškách prokázána poměrně nedávno a zdá se, že tyhle sympatické žluté houby nás umí překvapit nejen chutí. Serotonin působí jako přenašeč vzruchů v nervové tkáni a jeho hladina ovlivňuje, jak se cítíme, jakou máme náladu, a dokonce i jak spíme.

Zdroj: Youtube

Lišky jsou zajímavé také vysokým obsahem zdraví prospěšných látek, jsou bohaté na flavonoidy a tokoferol, které mají antioxidační účinky, obsahují vitamin C, betakaroten, lykopen, draslík či vitamin D2, který podporuje imunitu a vstřebávání vápníku ve střevech.

Při sběru si všimněte, že lišky nebývají červivé ani se rychle nekazí, proto vám nasbírané vydrží déle než jiné houby a nemusíte je tak rychle zpracovat.

Liška má bohužel tužší dužinu, proto není vhodná k sušení (leda na prášek, který pak můžete použít jako koření a dochutit jím polévku apod.), ale lze ji (předem povařenou) zamrazit.

Kvůli své tuhosti je však hůř stravitelná a na rozdíl od jiných hub, které někdy můžete jíst i syrové, potřebují lišky vždy tepelnou úpravu. Lepší stravitelnosti lišek rovněž prospěje, když je předem nadrobno nakrájíte.

S liškami můžete v kuchyni podniknout ledacos, hodí se k zelenině i masům, těstovinám i rýži, nedostižné jsou v kombinaci se smetanou, v omáčkách, nakyslých mléčných polévkách a potěší vás také naložené v octu.

Vepřová panenka s liškami

Lišky jsou výjimečné houby a vepřová panenka výjimečně jemná část vepřového masa. Když tyhle dvě suroviny doplníte výraznou šalvějí, česnekem a kvalitním vínem, užijete si dokonalou souhru chutí.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g lišek
  • 1 kg vepřové panenky
  • 1 svazek čerstvé šalvěje
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 50 ml bílého vína
  • 6 lžic másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Lišky nakrájejte na kousky. V pánvi rozpalte 2 lžíce másla a lišky na něm zprudka 5 minut restujte. Pak přidejte prolisovaný česnek a větší část nasekané šalvěje, nechte pár minut rozvonět a zalijte vínem. Nechte ho odpařit, podlijte vodou a duste houby asi 10 minut, dokud nezměknou.
  2. Panenku očistěte, osolte a opepřete. V pánvi rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Pak ho položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 6–8 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nakonec maso zakryjte alobalem a nechte asi 10 minut odpočinout. Do pánve nalijte vývar a odvařte všechny připečeniny, pak ho asi 10 minut redukujte, aby v pánvi zůstaly jen asi 4 lžíce šťávy. Stáhněte omáčku z plotny a vmíchejte do ní studené máslo. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Gratinované lišky se žloutkem

Jemné a delikátní lišky není třeba složitě upravovat. Zkuste si je připravit jako předkrm – stačí je jen krátce zapéct pod grilem.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g čerstvých lišek
  • 6 žloutků
  • 80 g másla
  • 10 g drceného lanýže
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl
  • pepř
  • orestovaná kolečka pórku na ozdobu

Postup:

  1. Lišky nakrájejte na tenké plátky.
  2. Talíř vymažte máslem, osolte, opepřete a posypte polovinou kmínu a nasekané šalvěje.
  3. Přidejte lišky, znovu osolte a posypte zbylým kmínem a šalvějí. Zbylé máslo rozpusťte a pokapejte jím lišky.
  4. Žloutky vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny, přidejte sůl a lanýže a ještě krátce prošlehejte.
  5. Směs přendejte do cukrářského sáčku a ozdobně nastříkejte na houby.
  6. V troubě rozpalte gril na maximum a lišky zapékejte 3–5 minut.
  7. Ozdobte orestovaným pórkem.

Na grilu uzená kachní prsa s restovanými liškami a malinovou omáčkou

Na recept jsou vhodná masitá kachní prsa, ideálně magret (tzv. Francouzská). Nesmíte je při přípravě vysušit.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 masitá kachní prsa s kůží
  • mořská sůl
  • pepř
  • dřevěné uhlí a hickory chips (odštěpky ořechovce) na grilování a uzení

RESTOVANÉ LIŠKY:

  • 300 g čerstvých lišek
  • olivový olej
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rajče, oloupané a zbavené semen, nakrájené na kousky
  • hladkolistá petrželka
  • tymián
  • sůl
  • pepř

MALINOVÁ OMÁČKA:

  • 150 g malin
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru krystalu
  • 100 ml portského vína
  • malinový ocet
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Kůži kachních prsou nařežte na kostičky. Maso ochuťte solí a pepřem. Na gril s rozpáleným dřevěným uhlím vložte dřevěné štěpiny ořechovce, tzv. hickory chips (předem alespoň hodinu namočené ve vodě). Kachní prsa položte na grilovací rošt tak, aby nebyla na přímém žáru, gril přiklopte poklicí a nechte udit (10 minut kůží dolů, poté ještě 5 minut po druhé straně). Ke konci můžete nechat kachní prsa krátce zapéct na přímém teple. Nechte je alespoň 3 minuty odpočinout v teple a pak je teprve nakrájejte na tenké plátky.
  2. RESTOVANÉ LIŠKY: V pánvi rozehřejte olivový olej. Orestujte na něm očištěné a překrájené lišky, přidejte lístky tymiánu, nadrobno nakrájenou šalotku a česnek a nechte krátce opékat, aby cibulka změkla, ale nezhnědla. Ochuťte solí, pepřem a před podáváním vmíchejte nahrubo nasekanou petrželku a nakrájené rajče.
  3. MALINOVÁ OMÁČKA: Rozpusťte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. Přisypte cukr a nechte trochu zkaramelizovat. Přidejte maliny, zalijte je trochou portského vína, ochuťte malinovým octem a vše vařte 3–4 minuty. Rozmíchejte metličkou a přelijte do vhodné misky. Jakmile směs trochu zchladne, přilévejte za stálého míchání olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
  4. Podávejte s bylinkovým salátem, tence krájenou řepou, ředkvičkou, ochucené octovo-olejovou zálivkou.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články