Zabrousíme-li do historie a budeme tam hledat počátky začleňování hrachu do lidské stravy, dostaneme se až do doby kamenné. Už tehdy hrášek znamenal nejen okamžitý zdroj obživy, ale po usušení i zásobu pro dlouhé zimy. Později se stal hrách společně s fazolí a čočkou vyhledávaným zdrojem vlákniny a bílkovin, zejména pro vegetariány.

Zdroj: Youtube

I ostatní jistě ocení vyšší obsah lecitinu a vitaminů řady B. Tiamin pomůže nervům, niacin srdci a riboflavin posílí vlasy a pokožku. A pohybové soustavě udělá dobře dávka vápníku a hořčíku.

Zahradní hrášky se pěstují celkem snadno a sklízejí se v době, kdy jsou ještě semena nezralá a měkká. Některé druhy se dokonce dají jíst i s luskem – jde o cukrový hrášek (někdy také označovaný jako mangetout; mange tout totiž ve francouzštině znamená jíst všechno).

Čerstvý hrášek buď snězte syrový, nebo jej jen krátce povařte. Tepelná úprava by neměla trvat déle než minutu, jinak hrášek ztratí svěží křupavost a jemnou sladkou chuť. Ale pozor, nepleťte si zahradní hrášek s polním – hrách, který je k dostání v obchodech v sušené podobě, je totiž usušený hrách polní.

Sušit přebytky zahradního hrášku raději ani nezkoušejte. Přezrálé kuličky se svraští a ani vařením už nezměknou.

Pokud zahradní hrášek zamrazíte, bude se po rozmrazení „chovat“ jako čerstvý.

Kuřecí wrap s mačkaným hráškem

Wrap vzniká zarolováním obložené tenké chlebové placky. Krémové hráškové pesto, pečené kuře a křupavá ředkvička vytvoří perfektní náplň.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 2 kuřecí prsa
  • 4 tortilly
  • 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 hrst čerstvé máty
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 svazek ředkviček
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 2 hrsti oblíbeného salátu (mizuna, lollo biondo, little gem)
  • 1 lžíce másla
  • olivový olej na zakápnutí
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Kuře osolte, opepřete a dejte do zapékací misky, Poklaďte ho kousky másla a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova. Pak je nakrájejte na plátky.
  2. Hrášek uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte ho, do misky přidejte nasekanou mátu, citronovou kůru a šťávu, parmazán a nahrubo vše rozšťouchejte. Podle chuti můžete zakápnout olivovým olejem.
  3. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, tortilly nasucho opečte v pánvi. Do zakysané smetany prolisujte česnek a osolte ji. Každou placku potřete zakysanou smetanou, štědrou vrstvou hráškové směsi, poklaďte masem, oblíbeným salátem a ředkvičkami. Zarolujte do balíčku a ihned podávejte nebo zabalte s sebou na výlet.

Citronové kuře s hráškem

Cukrový hrášek není nutné vařit a dá se jíst i se slupkou. Jeho struktura i jemná sladká chuť se do masové směsi se zeleninou dobře hodí, protože čerstvý lusk při konzumaci příjemně křoupne.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g rýžových nudlí
  • 2 kuřecí prsa
  • 250 g cukrového hrášku
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1/2 lžičky koření pěti vůní
  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 citronu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky a zlehka je obalte v kukuřičném škrobu. Zázvor nastrouhejte najemno, česnek prolisujte, cibulku nakrájejte nadrobno. Hrášek nakrájejte na tenké nudličky. V hrnku smíchejte sójovou a rybí omáčku, med a citronovou šťávu.
  2. Nudle uvařte 3 minuty ve vroucí vodě. Ve velké pánvi (ideální je wok) rozpalte olej. Opečte na něm kuřecí maso, přidejte koření pěti vůní, nechte je rozvonět a přidejte zázvor, česnek a bílou část cibulky. Zprudka vše opečte a zalijte omáčkou. Minutku provařte, vsypte nudle, hrášek, promíchejte a podávejte ozdobené zelenou částí cibulky.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články