V srdci Evropy, v malebném prostředí rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl, se kdysi zrodila jedna z nejlahodnějších sladkostí – išelské dortíčky. Tyto malé dezerty jsou nejen symbolem regionální kulinářské tradice, ale také důkazem toho, že v jednoduchosti se skrývá pravá chuť i krása, na níž si rádi pochutnáváme i my.

Zdroj: Youtube

Receptura byla předávána z generace na generaci a každá rodina měla svůj vlastní tajný recept, jak mít dortíčky co nejlepší. Původně byly tyto dezerty pečeny při zvláštních příležitostech, ale dnes se připravují během celého roku, kdykoli se to hodí. U nás to však zpravidla bývá právě na Vánoce. Pojďme si představit originální rakouský recept, jak na ně.

Základ tvoří lahodné těsto

Základem išelských dortíčků je křehké těsto, které se skládá z másla, mouky, cukru a špetky soli. Těsto se vyválí, vykrájí do malých koleček a peče dozlatova. Po upečení se každé kolečko plní krémovou náplní, která může být vanilková, čokoládová nebo oříšková, a shora spojí s jiným kolečkem. Navrch se často přidává poleva nebo posyp z čerstvého ovoce.

Co budeme potřebovat?

Na těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 70 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/4 lžičky skořice
  • 40 g mletých mandlí
  • 140 g másla

Na náplň

  • 150 g mletých lískových ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 3 lžíce rumu
  • 70 g meruňkové marmelády
  • 50 g másla

Na dozdobení

  • 100 g hořké čokolády
  • 6 lžic smetany ke šlehání
  • vlašské ořechy na ozdobu

Jak postupovat?

Z mouky, kakaa, cukru, vanilky, citronové kůry, skořice, mletých mandlí a másla si připravíme hladké těsto. Poté ho pečlivě zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky, kde ho necháme uležet alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc. Poté vyválíme těsto na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku přibližně 3 mm. Následně z něj vykrájíme kolečka, která umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu asi 10 minut. Po upečení je necháme vychladnout alespoň do té doby, než začneme péct další várku.

A co dál? Rozpustíme čokoládu společně se smetanou a touto směsí potřeme polovinu vychladlých koleček. Než čokoláda ztuhne, na každé kolečko umístíme polovinu vlašského ořechu nebo mandli. Oloupané ořechy následně rozmixujeme, smícháme s cukrem, rumem, džemem (můžeme použít rybízový nebo brusinkový) a máslem. Tímto krémem naplníme zbylá kolečka. Přiložíme k nim kolečka s čokoládovou polevou a necháme dortíčky odpočinout v krabici. Dobrou chuť!

Zdroje: Vlasta.cz, kitchenette.cz, deník.cz

Související články