Oblíbený závin neboli štrúdl se pravděpodobně vyvinul z dezertu baklava, který je typický zejména pro Turecko. Vůbec první typický jablečný štrúdl pak vznikl s největší pravděpodobností v Rakousku-Uhersku. Zmínky se o něm objevují už od roku 1697. Najít je můžeme ve vídeňské knihovně Wienbibliothek im Rathaus. 

Kynuté, nebo listové těsto?

Štrúdly se připravují ze dvou druhů těsta. Jedním je listové, druhým pak kynuté. Ani jedna varianta není špatně, nicméně pravda je, že tradiční recepty jsou spíš o listovém těstě. Na druhou stranu, jen málokterá hospodyně si dělá své vlastní. Daleko častěji se kupuje hotové v supermarketu. 

VIDEO: Jak na tažený štrúdl s jablky? Podívejte se na recept.

Zdroj: Youtube

Klasický jablečný štrúdl s jablky

Pokud budete chtít doma připravit klasický štrúdl, pak se neobejdete bez jablečné náplně. Příprava je velmi snadná. Někteří volí variantu se strouhanými jablky – v tomto případě je ale nutné buď těsto nejprve posypat strouhankou (kterou nejprve osmažíte na pánvi na másle), nebo jablka zbavit tekutiny přes plátýnko. Absolutní delikatesa je kombinace jablek, rozinek, skořice a nejrůznějších ořechů.

Recept na jablečný štrúdl Laďky Něrgešové

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 120 ml mléka
  • 6–8 jablek
  • 1 vejce
  • 1/2 čerstvého droždí
  • šťáva z vymačkaného citronu
  • citronová kůra
  • cukr krupice
  • skořice
  • strouhanka
  • vlašské ořechy
  • vanilkový cukr
  • sůl

Postup:

  1. Smíchejte v míse hladkou mouku, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, droždí a nastrouhané máslo.
  2. Oloupejte jablka a nastrouhejte. Přidejte do nich citronovou šťávu, cukr a skořici.
  3. Těsto dejte bez kynutí na vál, vypracujte ho a vyválejte.
  4. Vyválené těsto posypte strouhankou, na ni rozprostřete jablka a posypte je vlašskými ořechy.
  5. Nyní je třeba těsto zavinout a potřít rozšlehaným vejcem.
  6. Pečte na 175 ºC asi 25 minut, jednoduše dokud štrúdl nebude dozlatova.
  7. Po upečení ho můžete potřít i směsí cukru a rumu.
  8. Nakonec každý kousek štrúdlu před servírováním posypte moučkovým cukrem.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, apetitonline.cz