Sezona českých jahod je v plném proudu. A upřímně – ty dovozové jim nesahají ani po paty. Ovšem i mezi nimi jsou rozdíly v barvě, chuti i odolnosti plodů. Většina jahodáren dnes pěstuje plody na slámě a začíná od raných odrůd po ty pozdní. Královnou sezony bývá například temně červená sladká Korona, Elsanta nebo aromatická Karmen.

VIDEO: Jak na jahodovou bábovku? Nechte se inspirovat videem.

Zdroj: Youtube

Lesní jahody

Předchůdkyněmi dnešních zahradních jahod byly jahody lesní, které jsou rozšířené takřka po celém světě. Jejich „domestikace“ začala ve Francii ve 14. století, kdy si je lidé nosili z lesa a vysazovali na zahradách. K vyšlechtění velkoplodých zahradních jahod došlo v 17. století, dnes známe zhruba 600 druhů. Největším producentem je Čína, kde se sklidí polovina světové úrody.

Aby byla bábovka dokonalá, je třeba se vyvarovat těchto chyb:

1. Srovnejte teplotu surovin

Studená vajíčka jen těžko vyšleháte, kypřicí prášek se zase může ve studeném těstě srazit… Pokud tedy recept neříká něco jiného, nechte vše pár desítek minut odstát na kuchyňské lince. Vajíčka můžete také ponořit do misky s teplou vodou a proces tím urychlit.

2. Nechte vše tzv. „rozvonět“

Pokud pracujete s vanilkovým luskem nebo ořechy, nechte je pořádně rozvonět. Vanilku alespoň 20 minut louhujte v teplém mléce. Díky tomu dostane bábovka opravdu vanilkovou chuť a vůni. Ořechy se naopak úžasně rozvoní na pánvi.

3. Troubu nechte vždy předehřát

Vytvoříte tak ideální prostředí a těsto se začne rovnou péct. A to je důležité v případě, že používáte jedlou sodu, která vyžaduje hned po zapracování přesun do trouby. Nečekejte s tím, jinak těsto spadne a nebude kypré. U kypřicího prášku máte času víc, ale stejně troubu s předstihem předehřejte, aby se vše peklo rovnoměrně a bez problémů.

4. Nenechte bábovku zapařit

Bábovku po vyndání nechte asi 2 minuty na pokoji a pak ji vyklopte na mřížku. Mřížka s nožičkami je ten nejlepší způsob, jak nechat dezerty zchladit a následně i servírovat.

5. Sypkou hmotu prosejte

Prosévání mouky patří mezi naprostý základ. Bez toho se tvoří hrudky a tuhé těsto. Prosévat by se mělo i kakao, prášek do pečení a moučkový cukr. Díky tomu se vše perfektně provzdušní, což je u některých receptů klíčové, např. u třeného těsta.

6. Špetka soli neuškodí

Naopak, nádherně zvýrazní sladkou chuť jakéhokoli dezertu.

Recept na jahodovou bábovku

Potřebné suroviny:

  • 500 g jahod
  • 4 vejce
  • 125 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilinového cukru
  • 5 vrchovatých lžic moučkového cukru
  • 4 vrchovaté lžíce sušené smetany

Postup:

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Připravte si tři mísy. Do první mísy oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte do hutného sněhu. Správně ušlehaný sníh se v míse ani nepohne, ani když ji překlopíte vzhůru nohama. Do druhé mísy dejte rozmixované jahody. Do poslední, třetí mísy vložte žloutky, moučkový cukr a máslo a vše rozmixujte do pěny.
  • Pak přidejte mouku, prášek do pečiva, vanilinový cukr, smetanu a rozmixované jahody. Opět rozmixujte do hladkého těsta. Nakonec přidejte předem vyšlehaný sníh ze 4 bílků a opatrně vmíchejte do těsta.
  • Formu na bábovku vymažte kouskem másla a vysypte trochou polohrubé mouky, aby byla celá forma pokrytá tenkou vrstvou mouky.
  • Hotové těsto nalijte do formy a formou jen lehce ťukněte o pracovní desku. Tento trik mnoho lidí nezná, ale je velmi důležitý, protože zabrání tomu, aby se v těstu udělaly vzduchové bubliny.
  • Formu vložte do předem vyhřáté trouby a pečte cca 45 minut. Ke konci raději kontrolujte těsto pomocí špejle, abyste bábovku nespálili, protože každá trouba peče jinak. Špejli zapíchněte do těsta, a pokud je po vytažení čistá, je jahodová bábovka hotová. V opačném případě ji nechte ještě chvíli dopéct.
  • Upečenou bábovku ponechte ještě chvíli ve formě, pak ji vyklopte, posypte moučkovým cukrem a servírujte.

Pokud se nabažíte jahod nasladko, zkuste je naslano. Můžete je totiž použít všude tam, kam by patřilo rajče, v salátech jsou dobré i ve formě zálivky. Skvěle ladí i s prosciuttem nebo s uzeným lososem.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, fajntip.cz, Martha Stewart, časopis Gurmet