Marmeláda, nebo džem? Naše babičky v tom měly jasno. Marmeláda byla hustá a hladká směs bez kousků ovoce, džem byl tekutější a s kousky ovoce. Dnes je ale podle směrnice EU přesně dáno, co je co.

VIDEO: Jak vyrobit meruňkový džem podle šéfkuchaře Romana Pauluse? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Marmelády jsou produkty, u nichž aspoň pětinu tvoří citrusy, zatímco džemy obsahují ostatní druhy ovoce a musejí jich obsahovat minimálně 35 procent. Pokud je ovoce víc, pak se k názvu musí přidat ještě slovo extra nebo výběrový. Tento domácí džem je tedy stoprocentně extra.

Jak vyrobit jahodový džem

Výroba domácího jahodového džemu je překvapivě snadná. K výrobě domácího džemu budete potřebovat jen tři ingredience – jahody, cukr a citronovou šťávu. Ti, kteří rádi experimentují, mohou přidat třeba špetku kajenského pepře, mátu, vanilku nebo třeba levanduli. Ale starodávný babiččin džem se bez těchto ingrediencí obejde.

Příprava džemu

  1. Budete potřebovat 2 kg čerstvých jahod. Nejsladší jsou většinou obvykle přezrálejší a tmavší.
  2. Nejprve jahody omyjte a zbavte stopek.
  3. Nechte je okapat, pak je nasypte do hrnce s nepřilnavým dnem.
  4. Jahody rozmačkejte nebo rozmixujte. Je na vás, zda chcete mít džem s kousky ovoce, nebo toužíte spíše po hladké konzistenci.
  5. Přidejte 4 hrnky bílého cukru a zapněte sporák. Cukr džem zahustí a zároveň působí jako konzervant.
  6. Přidejte citronovou šťávu (asi z jednoho citronu). Citronová šťáva je nezbytná pro správné zgelovatění pektinu (pektin jsou polysacharidy obsažené v ovoci, mají želírující povahu a fungují jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor i pojivo) a ztuhnutí džemu. Pomáhá také předcházet růstu bakterií.
  7. Pomalu vařte na mírném ohni a poctivě míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  8. Pak zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
  9. Pokračujte za častého míchání a průběžně odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu (tím se prodlouží trvanlivost džemu).
  10. Vařte zhruba 10–15 minut. Zda je džem dostatečně tuhý, zjistíte tak, že kápnete trošku na talířek. Pokud je po 1–2 minutách pevný, džem je hotový. Pokud se vám zdá, že je moc řídký, pokračujte ve vaření.
  11. Hotový džem pomocí naběračky a nálevky nalijte do čistých a suchých skleniček, naplňujte je do ¼ od vrcholu. Opatřete šroubovacím víčkem a pořádně zašroubujte.
  12. Obraťte dnem vzhůru asi na 5 minut, pak obraťte a nechte vychladnout. Pokud chcete mít jistotu, že je džem dostatečně zakonzervovaný (jako konzervant ale funguje cukr), můžete vložit skleničky ještě na 20 minut do vyhřáté trouby na 80 stupňů Celsia nebo je vložte do hrnce s horkou vodou, kde je po dobu 10 minut povaříte.
  13. Poté nechte vychladnout a do druhého dne odpočívat. Uchovávejte v chladu a temnu.

Náš tip: Pokud chcete dietnější variantu, připravte džem s pomocí již hotové želírovací směsi se stévií.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, foodnetwork.co.uk, tchiboblog.cz