Pesto je hustá směs bylinek a dalších ingrediencí, které využijete k ochucení těstovin, noků, rýže apod. Můžete si ho namazat na sendvič, ochutit jím těsto na pečivo, doladit salát, dresinky, dipy, polévky i pomazánky, marinovat v něm sýr nebo přidat do náplně na závitky, kapsy či třeba lasagne. Pesto se dá koupit, ale nad domácí není.
To nejlepší pesto vzniká v hmoždíři nebo třecí misce. Při mixování se suroviny zahřívají a krapet „šarmu“ ztrácejí. Pokud se přesto rozhodnete použít mixér, nepřehánějte to. Stačí, když se suroviny spojí a nasekají jen zhruba.
Původní „pravé“ pesto má přídomek genovese, podle italského město Janov (Genova), a vyrobíte ho tak, že utřete společně nejprve stroužek česneku se špetkou soli a poté přidáte lžíci piniových semínek a parmazánu, hrst bazalky, deci olivového oleje a pár kapek citronové šťávy.
Pesto ale můžete vyrobit z nejrůznějších zelených bylinek. Nebo bylinky vyměňte za sušená rajčata a pro ohnivý efekt přidejte nasekanou chilli papričku. Exotickou náladu navodíte čerstvým koriandrem, parmazán nahraďte fetou. Pro pesto se hodí i brokolice, římský květák nebo mladá cuketa a přisypat můžete mandle či vlašské ořechy. Zkoušejte a ochutnávejte!
Pečená vajíčka s mátovým pestem
Připravte si pesto (klidně pokaždé jiné) den předem a ráno můžete vyrobit luxusní snídani za pár minut, protože zapečení vajec už bude jen otázkou chvilky.
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny na 4 porce:
- 8 vajec
- 1–2 papričky jalapeños
- 1 svazek koriandru
- 1 hrst máty (lze dát i víc)
- 100 g vyloupaných pistácií
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 125 ml olivového oleje
- 90 ml smetany ke šlehání
- sůl ";i:10;s:17:"čerstvé pečivo
Postup:
- Papričky zbavte stopky i semínek a nakrájejte je. Otrhejte mátové lístky, koriandr můžete použít i s kusy stonků. Přidejte pistácie, česnek, olej, citronovou šťávu, půl lžičky soli a rozmixujte na pesto.
- Čtyři malé zapékací misky vymažte olejem. Do každé nalijte 2 lžíce smetany, rozklepněte po 2 vejcích a přidejte lžíci bylinkového pesta. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 12 až 15 minut. Ozdobte zbývajícím pestem a podávejte s čerstvým pečivem.
Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet