Vyhněte se stresu
Hned na úvod je nutno podotknout, že za samotná kila navíc může především zbytečný stres, který si před, ale i během vánočních svátků způsobujeme. „Stresující záležitosti mají na svědomí zvyšující se hladinu hormonu kortizolu, který vede k vyšší konzumaci jídla, a tedy i nárůstu hmotnosti,“ varuje výživová poradkyně Martina Weisserová s tím, že samotný stres nás donutí k tomu, že začneme sahat po nezdravých potravinách. Hoďte proto starosti za hlavu, pokud to lze, a zkuste si užít svátky klidu a míru.
Nepijte alkohol a slazené nápoje
Alkohol k vánočním svátkům jednoznačně patří. Sejde se rodina, kolegové a kamarádi. S každým z nich si budete chtít na zdraví připít a popovídat si. Jenže právě alkohol je kalorickou bombou a způsobuje přebytečná kila, aniž bychom si to třeba uvědomovali. Stejně tak se vyhýbejte slazeným nápojům.
Pečte zdravěji
Říkáte si, jak byste vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda udělali jinak než z běžné mouky a tuny cukru, že to přece nejde? To je velký omyl. I zdravější pečení je možné. Díky němu můžete mlsat zdravě a téměř bez starostí. Pokud si chcete dopřát tradiční cukroví, dejte si ho například jako dopolední svačinku. Určitě ho nemlsejte během svého večerního ležení na gauči. Dopoledne se pak vydejte na rodinnou procházku. Další možností je udělat si pár kousků dietního vánočního cukroví.
Zdravá štědrovečerní večeře
Ano, i klasický bramborový salát můžete vyrobit ve zdravější verzi. Jak na to?
Co budeme potřebovat:
- 20 g jarní cibulky
- 100 g batátů
- 50 g dýně hokaido
- 2 vajíčka
- 50 g nakládaných okurek
- 50 g tvrdého 30% sýru
- 5 ml olivového oleje
- 80 g bílého řeckého jogurtu
- 15 g hořčice
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá petrželka
Jak salát připravit
V první řadě je třeba řádně očistit dýni. Především ji zbavte semínek a měkkých vnitřních částí. Dýni si postupně nakrájejte na kostičky. Následně si omyjte a na stejně velké kostičky jako dýni nakrájejte batáty. Jde o to, že se nám přibližně stejně velké kostky správně uvaří. Batáty vložíme do osolené vroucí vody a po jedné až dvou minutách přidáme dýni. Dohromady vaříme asi pět minut.
Následně je scedíme a zchladíme studenou vodou. Necháme okapat a dáme do misky. Přidáme směs z řeckého jogurtu, hořčice a olivového oleje, dále nakrájenou okurku, tvrdý sýr, vajíčka a najemno nakrájenou jarní cibulku. Vše důkladně promícháme. Nakonec dochutíme špetkou soli a pepře a přidáme nasekanou petrželovou nať. Salát můžeme nechat jeden den zaležet. Jeho chuť bude lepší a výraznější.
Zdroje: Vlasta.cz, Ketodiet.cz, Svetevity