Sametové avokádo je úžasná surovina, ale úspěch pokrmu z něj začíná už při nákupu. Abyste totiž měli z avokáda radost, musíte si ho v obchodě dobře vybrat. Platí zásada, že koupit lze i nevyzrálé avokádo, ale pracovat musíte pouze s plodem, který má po rozkrojení měkkou máslovou konzistenci a dužina jde lehce oddělit od slupky. Pokud to jde ztěžka, ovoce je nezralé. To není problém, ono vám doma za pár dní dozraje (v papírovém sáčku spolu s jablkem či banánem to bude rychleji).

Zdroj: Youtube

Ale musíte s tím počítat a vydat se na nákup včas, s nezralým avokádem pracovat vůbec nezkoušejte, protože místo máslově oříškové chuti je dužina nezralého avokáda spíš nahořklá. Ideálně vyzrálé avokádo je pod slupkou jasně zelené a na středu a podél pecky žluté. Pokud je dužina avokáda hnědá či našedlá, začalo se už kazit a takový plod nekonzumujte.

A jak vidět pod slupku v obchodě? Avokádo může mít jasně zelenou nebo až téměř černou barvu, ale nesmí mít tmavé skvrny nebo být našedlé. Snažte se najít plod se stopkou (ta prodlužuje jeho trvanlivost) – nejde-li odloupnout, je avokádo nedozrálé, pokud je dužina pod stopkou hnědá, je přezrálé. Ideálně vyzrálý kus je pod stopkou krásně zelenožlutý. Na pohmat je správně zralé avokádo lehce měkké a vláčné, s pružnou slupkou. Tvrdý plod je ještě nedozrálý. Kašovitě měkká avokáda nekupujte, jsou moc přezrálá a většinou už se začala kazit.

4× avokádový toust

Zářivě žlutozelené dužině snadno propadnete – avokádo má jemnou chuť i konzistenci a pro kuchyňské experimenty je přímo stvořené.

Základ

Zralé avokádo rozpulte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte dužinu. Dejte ji do misky, rozmačkejte vidličkou, jemně osolte a vmíchejte šťávu z půlky citronu nebo limety.

1. Margarita

Do základu prolisujte 1 stroužek česneku a přidejte 1 lžíci najemno nasekané bazalky. Vmíchejte 50 g krémového sýra a dochuťte solí a pepřem. (Pokud chcete mít pomazánku dokonale jemnou, krátce ji promixujte.) Namažte ji na opečený toust a posypte 1 hrstí na klínky nakrájených cherry rajčat. Posypte čerstvou bazalkou, zakápněte olivovým olejem (může být i ochucený, pokud máte takový po ruce) a podávejte.

2. Po anglicku

Do základu přidejte 1 lžíci majonézy, 1 lžíci zakysané smetany a 1/2 najemno nakrájené malé šalotky. Podle chuti osolte a opepřete. Hotovou pomazánku namažte na opečený toust. Ozdobte na plátky nakrájeným vejcem natvrdo (vařte ho od bodu varu 8 minut, aby se žloutek ještě jemně chvěl). Posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.

3. Asijské

Do základu přidejte 1 lžičku srirachy, 1/2 lžičky sójové omáčky a podle chuti dolaďte pastou wasabi. Hotovou pomazánku namažte na opečený toust. Mrkev nakrájejte na nudličky, okurku zase pomocí škrabky na tenké pentle (pokud máte rádi navinulé chutě, můžete je na 30 minut naložit do sladkokyselého nálevu – smíchejte na něj 100 ml vody, 100 ml rýžového octa a 1 lžíci cukru). Zeleninu rozložte na připravený toust, přidejte plátek uzeného lososa a posypte černým sezamem.

4. Ředkvička a klíčky

Do základu vmíchejte 50 g kozího žervé nebo nadrobeného čerstvého kozího sýra a dle chuti osolte a opepřete. Hotovou pomazánku namažte na opečený toust. Poklaďte na klínky nakrájenými ředkvičkami a oblíbenými klíčky. Nakonec tousty posypte maldonskou solí a podávejte.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články