Česnek je nepostradatelný v kuchyni, a navíc doslova nabitý zdraví prospěšnými látkami. Nejlepší je samozřejmě ten náš, český. V obchodech se často setkáte s levnějším čínským, čistě bílým, pravidelným, který je chuťově nevýrazný a poznáte ho relativně snadno.
Pozor na česnek z dovozu
Těžší je rozlišit český česnek od levnějšího dovozového, například španělského, se kterým ho spojuje podobná vizáž i výraznější chuť. Nejlepším řešením je nakoupit si česnek přímo od farmáře ze dvora (pozor na trhy, kde je za český česnek často vydáván právě ten dovozový).
Do ledničky nepatří
Pokud najdete svůj ověřený zdroj a nakoupíte si česnek do zásoby na celou zimu, budete stát před otázkou, jak s ním pak naložit. Na skladování česnek sice velké nároky nemá, ale určitě ho nedávejte do ledničky, která vzhledem k vysoké vlhkosti pro skladování česneku vhodná není. Přestože česnek zvládne pokojovou teplotu, celou zimu vám ve vytopeném pokoji nevydrží. Potřebuje chladnější, stinné a suché místo, s dostatečným přístupem vzduchu.
Ideální je na takové dobře větrané místo zavěsit celé palice česneku svázané do tzv. copů, jak to mívaly naše babičky. Samostatné paličky uchovávejte v proutěné ošatce nebo papírovém sáčku. Pokud doma vhodné tmavé, dobře větrané a suché místo nemáte, můžete česnekové stroužky oloupat a v mikrotenovém sáčku zamrazit.
Grilovaná panenka v paprikovočesnekové marinádě s cibulkami a bylinkovou majonézou
Jemné maso z vepřové panenky potřebuje opatrné zacházení, aby nebylo vysušené a zůstalo šťavnaté.
Doba přípravy: 25 minut, 12 hodin marinování, 40 minut grilování
Suroviny na 6 porcí:
- 1 vepřová panenka (800 g)
- 8 jarních cibulek
MARINÁDA:
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce směsi bylinek (oregano, tymián a rozmarýn)
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- sůl
- pepř
MAJONÉZA:
- 200 ml majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce jemně nasekaných bylinek (tymián a oregano)
- 1 rajče
- sůl
- pepř
Postup:
- MARINÁDA: Česnek utřete se lžičkou soli a promíchejte v pekáčku s olejem. Přidejte nasekané bylinky, rozdrcený bobkový list, papriku a pepř.
- Panenku tenkým nožem propíchejte, aby do ní mohla dobře proniknout marináda. Položte ji do pekáčku a pořádně ji v marinádě obalte. Pekáček překryjte fólií a nechte přes noc v lednici.
- MAJONÉZA: Do majonézy vmíchejte hořčici, bylinky a nadrobno nakrájené rajče. Dochuťte solí a pepřem.
- Panenku vyndejte z marinády, nechte ji okapat a položte na grilovací tácek na středně rozehřátý gril. Přiklopte ji poklopem a grilujte 30 minut, v půlce grilování maso otočte a případně potřete marinádou.
- Z cibulek odkrojte kořínky a zvadlé zelené listy. Opatrně je napíchněte na špejle, spojte vždy 4 cibulky k sobě v horní a dolní části. Cibulky grilujte 10 minut, v půlce grilování je otočte.
- Hotové maso nechte asi 10 minut odpočinout, poté je nakrájejte na plátky a podávejte s ogrilovanými cibulkami a majonézou.
Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet