Pečivo ze supermarketů často pochází ze zmrazených polotovarů a může obsahovat nadměrné množství cukru a konzervantů, což není pro naše zdraví vůbec dobré. Ale ani značkové a vyhlášené pekárny nemohou zaručit ty nejlepší a kvalitní suroviny. Chcete-li mít jistotu a přesně vědět, co pečivo, do něhož se každé ráno s chutí zakousnete, obsahuje, upečte si vlastní. Nejenže bude chutnější, ale navíc si ho můžete vyrobit přesně takový, jaký máte rádi.

Zdroj: Youtube

Možná si myslíte, že je to složité a časově náročné, ale opak je pravdou! V dnešní době je domácí pečení chleba dostupné opravdu pro každého, a to od tradičních chlebů přes kváskové a bezlepkové až po čistě obilné. A rozhodně se nebojte toho, že byste museli být extra zruční. Pomocí různých předpřipravených směsí či speciálních pekáren můžete připravit chléb téměř bez námahy.

Stará dobrá klasika – tradiční kváskový chléb

Příprava tradičního bílého kváskového chleba je jednoduchá a vyžaduje jen základní ingredience. Těsto je vhodné připravit den předem, ale není to nezbytné. Hlavní je nechat těsto dostatečně vykynout, až do zdvojnásobení jeho objemu. Klíčem k nadýchanému těstu je jeho správné kynutí, které během přípravy rozhodně nepodceňujte. V případě potřeby můžete připravit i větší množství těsta, které se dá bez problémů zmrazit a uchovávat i několik měsíců.

Co budete potřebovat?

Na kvásek:

  • 1–2 polévkové lžíce žitného kvásku
  • 50 g vody
  • 50 g žitné celozrnné mouky

Na těsto:

  • 100 g žitného kvásku
  • 320 g vody
  • 500 g špaldové mouky
  • sůl
  • škrobovou moučku
  • rýžovou mouku

Jak postupovat?

  1. Začněte přípravou čerstvého kvásku. Vezměte jednu až dvě polévkové lžíce kvásku a pečlivě je smíchejte s vodou a moukou, dokud směs nebude hladká a bez hrudek. Tuto směs nechte kynout při pokojové teplotě několik hodin. Pokud je místnost chladnější, můžete kvásek nechat kynout přes noc. Kvásek je připraven na těsto, když zdvojnásobí svůj objem a objeví se v něm bublinky.
  2. Pokračujte odvážením připraveného kvásku (zbylý kvásek si můžete uschovat pro další pečení) a dobře ho smíchejte s vodou. Přidejte mouku a ručně zpracujte těsto.
  3. Po zpracování těsto nechte 30 minut odpočívat přikryté pod kuchyňskou utěrkou, aby se s ním lépe pracovalo. Po odpočinku přidejte sůl a trochu vody a těsto důkladně propracujte. Poté těsto opět přikryjte a nechte odpočinout.
  4. Během následujících dvou hodin těsto několikrát přeložte, zhruba každých 20 minut (doporučujeme si nastavit budík nebo stopky). Znovu nechte těsto odpočinout a postup opakujte. Pokud se rozhodnete nechat těsto přes noc kynout v lednici, tento krok můžete vynechat.
  5. Na pracovní ploše vytvarujte těsto do tvaru ubrousku a nechte ho odpočívat asi 20 minut. Poté těsto stlačte tak, aby jedna strana byla hladká a pevná a vnitřní spoje byly dobře spojené.
  6. Těsto poté obalte rýžovou moukou a vložte do obalu hladkou stranou dolů. Povrch těsta posypte škrobovou moučkou. Nechte ho kynout při pokojové teplotě, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem.
  7. Následně těsto vyklopte na pečicí papír, posypte ho kukuřičnou moukou a opatrně nařízněte povrch. Připravte plech a předehřejte troubu. Těsto pečte přikryté v pekáči při teplotě 250 stupňů Celsia.
  8. Po 10 až 15 minutách vyjměte plech z trouby a těsto zkontrolujte. Poté pokračujte v pečení chleba při snížené teplotě na 150 stupňů Celsia po dobu přibližně 20 minut. Následně ověřte, že je chléb upečený, a to poklepáním. Správně upečený chléb by měl vydávat dutý zvuk, čímž poznáte, že je hotový. Kůrka by měla být zlatavá.
  9. Jakmile je chléb upečený, nechte ho vychladnout na mřížce.

Zdroj: vlasta.cz, vaření.cz, deník.cz

Související články