Byli byste ochotni zařadit je do svého jídelníčku? Konzumace hmyzu, nazývaná entomofágie, může nám, obyvatelům západních zemí, znít podivně, ale v jiných částech světa je úplně běžná. Mnoho kultur dokonce považuje hmyz za delikatesu. V některých částech Afriky pochází téměř 50 % bílkovin v potravě obyvatel z brouků, uvádí článek v časopise Nutrition Bulletin.
Pojídání brouků je zdravé
Jak již bylo zmíněno, hmyz je vynikajícím zdrojem bílkovin. Podle studie zveřejněné v časopise Science Direct tvoří protein 20 až 76 % jejich suché hmotnosti. Pro srovnání – podle amerického ministerstva zemědělství tvoří 90 % mletého hovězího masa 20 % hmotnosti bílkovin. Studie publikovaná v lednu 2021 v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition zjistila, že hmyz je také dobrým zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, včetně několika, které lidem běžně chybějí, a to vitaminu B12, železa, zinku, vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Zároveň brouci neobsahují nezdravé živiny, jako jsou například nezdravé tuky, cukr a sodík.
Konzumace hmyzu šetří životní prostředí
Jednou z hlavních výtek vůči konzumaci masa je jeho katastrofální dopad na životní prostředí. Studie zveřejněná v září 2021 v časopise Nature Food zjistila, že potraviny živočišného původu produkují dvakrát více skleníkových plynů než potraviny rostlinného původu.
Chov jedlých brouků má na životní prostředí výrazně menší dopad než chov jiných hospodářských zvířat, upozorňuje American Heart Association. Pokud vezmeme v úvahu negativní dopady nadměrného rybolovu, skleníkové plyny, spotřebu vody a půdy, které jsou důsledkem tradičních zemědělských postupů, jsou jedlí brouci rozhodně udržitelnější alternativou.
Jaké to je, jíst červy
Podle informací na internetu se ukázalo, že cvrčci jsou oblíbenou volbou pro první degustaci hmyzu. Jsou běžně k dostání celí, jako ochucené svačinky, rozemletí na prášek anebo přímo v hotových proteinových tyčinkách. Všichni známe také moučné červy, protože jimi krmíme slepice a kuřata, aby se zvýšilo množství bílkovin v jejich stravě. Když to funguje u nich, možná to bude fungovat i u nás.
V Mexiku se můžete setkat s tradičními tacos s čerstvým guacamole ozdobeným mravenci. Pokud máte zájem vyzkoušet, jak takový hmyz chutná, najděte si ověřeného dodavatele jedlého hmyzu. Neshánějte si brouky sami, protože nemáte tušení, jak jsou čistí a čím se krmili. Brouci, kteří jsou určeni k lidské spotřebě, jsou chováni a připravováni bezpečně.
Pozor na alergie
Pokud jste alergičtí na různé potraviny, postupujte samozřejmě opatrně. Mnozí brouci jsou členovci, stejně jako humři a krevety, na které bývají alergické reakce. Proto se můžeme domnívat, že existuje jakási souvislost mezi alergií na korýše a brouky. Pokud trpíte potravinovou alergií, před konzumací brouků se určitě poraďte se svým lékařem.
Jakou to má chuť
Cvrčci
Pokud se dokážete přenést přes to, že jsou to brouci, můžete si rozhodně pochutnat. Je pochopitelné, proč jsou oblíbení. Jejich chuť je oříšková a díky pražení nebo pečení vám může zachutnat lehce kouřová příchuť. Jsou velice výživní díky obsaženým proteinům, antioxidantům a vláknině. Vychutnat si je můžete jako křupavou svačinku, rozemleté v pečivu nebo v lahodné proteinové tyčince.
Mravenci
Na první pohled to nevypadá lákavě, ale když se od toho oprostíte, zjistíte, že chutnají překvapivě výborně. Mravenci jsou mezi milovníky hmyzu velice oblíbení. Díky své jasné citrusové chuti jsou dokonalou proteinovou přílohou. Mají opět vynikající výživové hodnoty, a proto jsou v jiných kulturách tak oblíbení. Obsahují bílkoviny, železo, zinek, draslík, fosfor a polyfenoly. Delikátní jsou jako posyp na guacamole, na tacos, na celeru s arašídovým máslem a na salátech.
Mouční červi
Na pohled nic lákavého pro Evropana. Ale už na první kousnutí si rozhodně dokážete představit, že si je ochotně naservírujete znovu. Opečení červi se hodí na tacos, salát, nudle nebo na smaženou rýži. Každému pokrmu dokážou dodat hloubku chuti a příjemné křupnutí. Můžete si je dokonce rozemlít do smoothie. Pokud jste ochotni brouky vyzkoušet, mouční červi jsou dobrým začátkem. Jejich chuť je oříšková, slaná, ale s lehce nasládlým nádechem. Červíci jsou bohatí na bílkoviny, vlákninu a polyfenoly.
A kdy ochutnáte brouky vy?
Dostali jste chuť přece jen nějaký ten hmyz vyzkoušet? Možná se vám to bude zdát na první pohled přitažené za vlasy, ale otevřít svou mysl a svůj talíř novým možnostem se vyplatí. Vždyť to přece říkáme všichni svým dětem, když řeknou, že jim dané jídlo nechutná. „Jak můžete vědět, že vám to nechutná, když jste to ještě nikdy nezkusili?“ Tak proč nevyzkoušet i brouky? Zdravotní benefity jsou více než lákavé.