Patříte-li mezi milovníky tradičních svátků, mezi které se řadí i Halloween, určitě si kromě výzdoby domu, bytu nebo terasy užíváte i stylové pohoštění. Současný název svátku, který má původ v anglosaských zemích a slavil se poslední říjnový den jako tzv. Samhain, vznikl zkrácením dlouhého názvu All Hallows’ Evening (večer všech svatých). Do Ameriky se Halloween dostal v roce 1840 díky novým přistěhovalcům ze Skotska a Irska.

Tabule jako z hororu

Tento svátek milují hlavně děti, které se vpodvečer vydávají v maskách a převlecích strašidel a duchů po domech příbuzných a známých a koledují. A právě těmto koledníkům je třeba připravit pohoštění, na které nikdy nezapomenou. K využití se nabízí nejen dužina vydlabaných dýní, ale pro dodržení stylu a barevnosti třeba také pomeranče, mandarinky, broskve nebo exotické kaki. A protože jde o lehce hororové téma, nemohou chybět ani krvavé drinky v netradičních sklenicích pro jejich dospělý doprovod.

Nechte se inspirovat našimi nevšedními recepty a užijte si halloweenskou noc se vším všudy!

Strašidýlka z kaki

Suroviny na 4 porce:

  • 4 kaki Persimon Bouquet
  • hrst rozinek
  • hrst nasekaných oříšků
  • hrst nasekané čokolády   
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce medu
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • zdobení na zuby a oči

Postup přípravy:

  1. Kaki seřízněte a uvnitř trochu vydlabejte. Dužinu rozmačkejte a dejte do misky. Přidejte rozinky, ořechy, čokoládu, skořici a med. Dobře promíchejte a směsí naplňte vydlabané ovoce.
  2. Tvaroh prošlehejte s vanilkovými cukry, naneste na kaki a navrch dejte seříznutou část. Vytvořte zuby ze sušenek, čokolády nebo kousků sušeného ovoce. Na oči použijte kuličky nového koření nebo pepře.

Krvavá Mary

Suroviny na 1 koktejl:

  • 45 ml vodky
  • 90 ml rajčatového džusu
  • 15 ml citronové šťávy
  • worcesterská omáčka
  • několik kapek tabasca
  • špetka soli a černého pepře
  • kostky ledu

Postup přípravy:

  1. Do shakeru vložte kostky ledu. Přidejte vodku, rajčatový džus, citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, tabasco, sůl a černý pepř. Důkladně protřepte, dokud se všechny ingredience pořádně nepromíchají a neochladí.
  2. Směs proceďte do sklenice plné kostek ledu. Ozdobte stéblem celeru, klínkem citronu, olivami, nakládanými okurkami nebo jiným ovocem a zeleninou.

Halloweenský dýňový koktejl

Suroviny na 7 porcí:

  • 700 ml Rotkäppchen Sec
  • 700 ml pomerančové šťávy
  • 100 g hnědého cukru
  • 4 jahody
  • skořice
  • 100 ml dýňového sirupu
  • 50 ml citronové šťávy
  • 1 kg dýně Hokaido
  • vanilkový extrakt

Postup přípravy:

  1. Okraj sklenice potřete citronovou šťávou. Cukr smíchejte se skořicí a jahodami a v této směsi namočte okraje sklenic.
  2. Do shakeru s ledem nalijte sekt, pomerančovou šťávu, dýňový sirup a dobře protřepejte.
  3. Na mírném ohni rozvařte dýni s vodou a cukrem, poté přidejte 3 lžíce vanilkového extraktu. Směs jemně míchejte, dokud se cukr nerozpustí, poté ji rozmixujte dohladka.
  4. Dýňovou směs smíchejte se sektem ze shakeru a podávejte v ozdobených sklenicích.

Divoké kočičí cupcaky

Suroviny na 12 cupcaků:

  • 130 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 70 g cukru
  • 75 g másla
  • čokoláda na potření
  • kakao na poprášení
  • cukrové zdobení na oči

Na koláčky:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 rozmixované kaki Persimon Bouquet
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání

Na krém:

  • 500 g zakysané smetany
  • 150 g tmavé čokolády
  • kaki na zdobení

Postup přípravy:

  1. V míse zpracujte mouku, cukr, žloutek a pokrájené máslo. Vypracujte hladké těsto, vyválejte ho a vykrajujte kočičky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  2. Po vychladnutí potřete sušenky trochou rozpuštěné čokolády a poprašte je kakaem. Cukrové zdobení namočte v ruce a přiložte je na kočičky jako oči.
  3. Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté do ní zašlehejte zakysanou smetanu. Krém dejte do lednice, aby vychladl.
  4. Připravte si koláčky. Vejce prošlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořici, vmíchejte vlažné máslo, mléko, rozmixované kaki a ušlehejte hladké těsto.
  5. Plech na muffiny vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalévejte do dvou třetin výšky plechu a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  6. Do zdobicího sáčku dejte krém. Kaki nakrájejte na plátky. Na každý koláček dejte kolečko kaki, přidejte krém a do něho zapíchněte kočičku.

Zelená magie

Suroviny na 2 koktejly:

  • 40 ml P31 Aperitivo Green
  • 60 ml prosecca
  • 20 ml perlivé vody
  • 1 limetka

Postup přípravy:

  1. Připravte si dostatečně velkou sklenici a naplňte ji ze ⅔ ledem. Přilijte likér P31, prosecco, perlivou vodu a zakápněte několika kapkami limetkové šťávy.
  2. Důkladně protřepejte a rozlejte do sklenic.

Bordó cocktail

Suroviny na 1 koktejl:

  • 4 cl tequily
  • 3 cl Bolsu Crème de Cassis
  • 2 dl Schweppes Pink Tonic
  • šťáva z 1 limetky

Postup přípravy:

  1. Do vyšší sklenice dejte kostky ledu, nalijte všechny ingredience a promíchejte brčkem.
  2. Na závěr zakápněte šťávou z limetky.

Zdroj: vlasta.cz nejkaki.cz

Související články