Patříte-li mezi milovníky tradičních svátků, mezi které se řadí i Halloween, určitě si kromě výzdoby domu, bytu nebo terasy užíváte i stylové pohoštění. Současný název svátku, který má původ v anglosaských zemích a slavil se poslední říjnový den jako tzv. Samhain, vznikl zkrácením dlouhého názvu All Hallows’ Evening (večer všech svatých). Do Ameriky se Halloween dostal v roce 1840 díky novým přistěhovalcům ze Skotska a Irska.
Tabule jako z hororu
Tento svátek milují hlavně děti, které se vpodvečer vydávají v maskách a převlecích strašidel a duchů po domech příbuzných a známých a koledují. A právě těmto koledníkům je třeba připravit pohoštění, na které nikdy nezapomenou. K využití se nabízí nejen dužina vydlabaných dýní, ale pro dodržení stylu a barevnosti třeba také pomeranče, mandarinky, broskve nebo exotické kaki. A protože jde o lehce hororové téma, nemohou chybět ani krvavé drinky v netradičních sklenicích pro jejich dospělý doprovod.
Nechte se inspirovat našimi nevšedními recepty a užijte si halloweenskou noc se vším všudy!
Strašidýlka z kaki
Suroviny na 4 porce:
- 4 kaki Persimon Bouquet
- hrst rozinek
- hrst nasekaných oříšků
- hrst nasekané čokolády
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžíce medu
- 200 g měkkého tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- zdobení na zuby a oči
Postup přípravy:
- Kaki seřízněte a uvnitř trochu vydlabejte. Dužinu rozmačkejte a dejte do misky. Přidejte rozinky, ořechy, čokoládu, skořici a med. Dobře promíchejte a směsí naplňte vydlabané ovoce.
- Tvaroh prošlehejte s vanilkovými cukry, naneste na kaki a navrch dejte seříznutou část. Vytvořte zuby ze sušenek, čokolády nebo kousků sušeného ovoce. Na oči použijte kuličky nového koření nebo pepře.
Krvavá Mary
Suroviny na 1 koktejl:
- 45 ml vodky
- 90 ml rajčatového džusu
- 15 ml citronové šťávy
- worcesterská omáčka
- několik kapek tabasca
- špetka soli a černého pepře
- kostky ledu
Postup přípravy:
- Do shakeru vložte kostky ledu. Přidejte vodku, rajčatový džus, citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, tabasco, sůl a černý pepř. Důkladně protřepte, dokud se všechny ingredience pořádně nepromíchají a neochladí.
- Směs proceďte do sklenice plné kostek ledu. Ozdobte stéblem celeru, klínkem citronu, olivami, nakládanými okurkami nebo jiným ovocem a zeleninou.
Halloweenský dýňový koktejl
Suroviny na 7 porcí:
- 700 ml Rotkäppchen Sec
- 700 ml pomerančové šťávy
- 100 g hnědého cukru
- 4 jahody
- skořice
- 100 ml dýňového sirupu
- 50 ml citronové šťávy
- 1 kg dýně Hokaido
- vanilkový extrakt
Postup přípravy:
- Okraj sklenice potřete citronovou šťávou. Cukr smíchejte se skořicí a jahodami a v této směsi namočte okraje sklenic.
- Do shakeru s ledem nalijte sekt, pomerančovou šťávu, dýňový sirup a dobře protřepejte.
- Na mírném ohni rozvařte dýni s vodou a cukrem, poté přidejte 3 lžíce vanilkového extraktu. Směs jemně míchejte, dokud se cukr nerozpustí, poté ji rozmixujte dohladka.
- Dýňovou směs smíchejte se sektem ze shakeru a podávejte v ozdobených sklenicích.
Divoké kočičí cupcaky
Suroviny na 12 cupcaků:
- 130 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 70 g cukru
- 75 g másla
- čokoláda na potření
- kakao na poprášení
- cukrové zdobení na oči
Na koláčky:
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 rozmixované kaki Persimon Bouquet
- 1 lžička mleté skořice
- 100 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
Na krém:
- 500 g zakysané smetany
- 150 g tmavé čokolády
- kaki na zdobení
Postup přípravy:
- V míse zpracujte mouku, cukr, žloutek a pokrájené máslo. Vypracujte hladké těsto, vyválejte ho a vykrajujte kočičky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Po vychladnutí potřete sušenky trochou rozpuštěné čokolády a poprašte je kakaem. Cukrové zdobení namočte v ruce a přiložte je na kočičky jako oči.
- Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté do ní zašlehejte zakysanou smetanu. Krém dejte do lednice, aby vychladl.
- Připravte si koláčky. Vejce prošlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořici, vmíchejte vlažné máslo, mléko, rozmixované kaki a ušlehejte hladké těsto.
- Plech na muffiny vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalévejte do dvou třetin výšky plechu a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Do zdobicího sáčku dejte krém. Kaki nakrájejte na plátky. Na každý koláček dejte kolečko kaki, přidejte krém a do něho zapíchněte kočičku.
Zelená magie
Suroviny na 2 koktejly:
- 40 ml P31 Aperitivo Green
- 60 ml prosecca
- 20 ml perlivé vody
- 1 limetka
Postup přípravy:
- Připravte si dostatečně velkou sklenici a naplňte ji ze ⅔ ledem. Přilijte likér P31, prosecco, perlivou vodu a zakápněte několika kapkami limetkové šťávy.
- Důkladně protřepejte a rozlejte do sklenic.
Bordó cocktail
Suroviny na 1 koktejl:
- 4 cl tequily
- 3 cl Bolsu Crème de Cassis
- 2 dl Schweppes Pink Tonic
- šťáva z 1 limetky
Postup přípravy:
- Do vyšší sklenice dejte kostky ledu, nalijte všechny ingredience a promíchejte brčkem.
- Na závěr zakápněte šťávou z limetky.
Zdroj: vlasta.cz nejkaki.cz