Katův šleh, známý pro svou výrazně pikantní chuť, byl během osmdesátých a devadesátých let stálou položkou na jídelních lístcích českých hospod, a dokonce i lepších restaurací.

Avšak zhruba před deseti lety začalo jídlo z jídelních lístků mizet a nahradily ho modernější a lehčí pokrmy, které nejen lépe vypadají, ale často i lépe chutnají.

Katův šleh se tradičně připravuje z vepřového nebo kuřecího masa. To se následně dochucuje směsí ze sójové omáčky, worcesteru a kečupu, což dodá výslednou pikantní chuť.

K masu se obvykle přidávají čerstvé papriky nebo nakládaná zelenina na lečo. Ve své verzi na to jde ale šéfkuchař Zdeněk Pohlreich trochu jinak. Jako mistr svého oboru dokáže katův šleh pozvednout na vyšší úroveň. Přinášíme jeho recept.

Zdroj: Youtube

Katův šleh podle Zdeňka Pohlreicha

Ingredience:

  • 600 g vepřové kýty
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 nakládané okurky
  • 1 konzerva drcených rajčat
  • 1 feferonka
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce octa
  • olej
  • sůl a pepř
  • worcesterová omáčka (volitelně, podle Pohlreicha není nutná)

Postup:

  • Papriky, cibuli a okurky omyjte a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Feferonku nakrájejte na tenké kroužky.
  • Vepřovou kýtu nakrájejte na nudličky nebo menší kousky.
  • Na pánvi rozpalte olej a opečte na něm maso, dokud není krásně zlatavé. Osolte a opepřete.
  • K masu přidejte nakrájenou cibuli, papriky a česnek. Smažte, dokud zelenina nezměkne.
  • Do směsi přidejte nakládané okurky, drcená rajčata, feferonku, cukr a ocet. Vše důkladně promíchejte a nechte dusit na mírném ohni asi 20 minut, aby se chutě spojily.
  • Podávejte s rýží, bramboráky nebo jinou přílohou podle chuti.

Zdroj: vlasta.cz, vareni.czkucharkaprodceru.czbestrecepty.cz

Související články