Česká kuchyně je velmi rozmanitá a všude po republice natrefíte na zajímavá jídla, které se připravují jen v dané oblasti. Svíčková se stala tak populární, že se vaří úplně po celé republice, přesto se recepty na ní decentně liší takřka od rodiny k rodině. Základ je ale stejný úplně všude. Zdá se, že nejrozmanitější vývoj zaznamenaly mnohem nudnější jídla. Nudná tedy jen zdánlivě. Spíše obyčejná. Bramboračka nebo česnečka se vaří také všude, ale mnohem častěji se na nich vyjádřila fantazie. Čím obyčejnější pokrm, tím kreativnější jméno.

Krajové speciality

Kdo viděl vošoucha?

Není náhodou, že stejný název označuje úplně jiné jídlo. Nejpikantnějším zástupcem je bramborák. Vezmete-li v potaz jen ty nejslavnější, tak? Vošouchy, trnčky, cmundy, sejkory, pobabčáky, rampušáci, francky, pagáče, kobzolové placky – a na stole přitom stále stejná porce bramboráků.
Bramborovým plackám z vařených brambor se říká v různých krajích různě. Někde je navíc podávají nasladko, jinde výhradně naslano. A pojmenovávají se velmi různě.

A do polévky vraž česnek

Objednáte-li si česnečku v restauraci, dostanete s největší pravděpodobností talíř silného vývaru (v lepších restauracích domácího) vonící česnekem s krutonky na hladině. Uvnitř talíře pak narazíte na vysokou teplotou roztavený sýr. Tenhle moderní recept na tradiční polévku měl přitom svého předka, jednoduchou polévku oukrop. Ta byla nejenom zaháněčem hladu, ale také podavačkou vitaminů a životabudičem. Brambory dodají strávníkům vitamin C a jako přírodní antibiotikum zafunguje česnek. Oukrop, základ zdravé české kuchyně! Navíc za pár korun.

Recept na domácí staročeský oukrop

Suroviny pro 4 porce:

  • litr vody
  • 2 větší brambory
  • 5 stroužků česneku
  • sádlo
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl
  • 2 krajíce chleba

Postup

  • Brambory nakrájejte na kostičky a dejte je vařit do litru vody. Osolte je, okmínujte a vařte do změknutí. Před koncem varu do polévky přidejte prolisovaný česnek.
  • Chléb nakrájejte na kostičky, osmažte je na sádle.
  • Do talíře vložte osmažený chléb a zalijte horkou polévkou.