Kokosky můžete začít péct v druhém adventním týdnu, ale když je upečete dřív, nevadí. Je totiž potřeba, aby se krásně rozležely a změkly. Po upečení je ideální skladovat je v krabici s rozpůleným jablíčkem, které musíte samozřejmě až do konzumace vyměňovat za čerstvé.
Kokosky jsou oblíbené i proto, že všechny ingredience jsou snadno dostupné. Navíc do nich nemusíte dávat máslo, takže jsou i méně tučné a cenově přijatelné. Jediné, v čem se jejich příprava liší, je postup, při němž se šlehají bílky.
VIDEO: Recept na vánoční kokosky podle šéfkuchaře Romana Pauluse.
Jak ušlehat bílky
Na výběr máte několik variant. Podle francouzské metody musíte bílky s cukrem šlehat tak dlouho, dokud vám v bílku „nestojí“ metličky. Bez robota to asi nezvládnete. Šlehat musíte minimálně 5–10 minut. Cukr se do bílků zašlehává, až když je sníh částečně vyšlehaný.
Šlehání nad párou
Tento způsob se nazývá švýcarský a spočívá v tom, že bílky se pečlivě šlehají s cukrem ve vodní lázni nad párou. Trošku složitější, ale zase díky téhle metodě vykouzlíte lesklý a pevný sníh. A další výhoda, takhle připravený vám vydrží v lednici i do druhého dne.
Jaká vejce použít
Možná se vám to zdá jako banalita, na které nezáleží, ale pro přípravu kokosek jsou lepší starší vejce než zcela čerstvá. Ta čerstvě snesená mají hodně hustý bílek, takže by sníh nebyl tak nadýchaný.
Tajemství dokonalých kokosek
Na co byste ještě nikdy neměli zapomenout – na správný poměr cukru. Na jeden bílek je potřeba asi 50 gramů cukru, ne méně. Když ho bude málo, sníh bude moc měkký a sami uvidíte, že v troubě se kokoskám nebude dařit. Neudrží tvar a budou se roztékat.
Recept na kokosky
Na 2–3 plechy budete potřebovat:
- 3 bílky
- 180 g moučkového cukru
- 180 g strouhaného kokosu
Postup:
- Z bílků ušlehejte v robotu sníh a pak misku se sněhem dejte do vodní lázně nad parou.
- Pomalu pak do sněhu zašlehejte cukr. Opět pokračujte nad parou, hmota by měl být dostatečně horká.
- Odstavte a nechte vychladnout, často ale prošlehávejte.
- Až sníh vychladne, jemně do něj zašlehejte kokos.
- Plechy vyložte pečicím papírem a lžičkou na ně vykrajujte malé hromádky.
- Ve vyhřáté troubě na 140 °C pečte 15–20 minut, dokud nebudou kokosky jemně narůžovělé. Správně upečené by měly být uvnitř vláčné a navrchu křupavé.
Zdroj: vlasta.cz, kucharkaprodceru.cz, toprecepty.cz, novinky.cz