Patříte mezi pravé gurmány, kteří si rádi dopřejí kvalitní a chutnou stravu, ale zároveň dbají na to, aby měl pokrm dostatek živin a všech tělu potřebných látek? Pak jste tady správně. Připravili jsme si totiž pro vás recept, jehož obměnu můžete znát z vietnamských občerstvení, nicméně naše verze je zdravější a tím, že si pokrm uvaříte sami doma, tak i levnější.

Jeho příprava je navíc tak jednoduchá, že ji zvládne i úplný začátečník. Během pár minut tak vykouzlíte famózní gastronomický zážitek plný bílkovin a tajemných chutí. Pojďme na to!

Zdroj: Youtube

Co budeme potřebovat?

Maso a omáčka:

  • 500 g kuřecích prsou (nejlépe bez kosti a kůže)
  • 2 lžíce medu (ne pastovaného)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (nejlépe utřeného)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička čerstvého nasekaného zázvoru
  • šťáva z citronu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • špetka soli
  • mletý černý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo koriandr)

Příloha:

  • 500 g rýže natural
  • 1 střední cibule
  • 100 g mraženého hrášku
  • olivový olej
  • sůl
  • voda

Postup

Na oleji osmahneme cibulku a přidáme k ní rýži. Lehce orestujeme, zalijeme vodou a necháme pozvolna dusit. Během vaření rýži občas promícháme a podle potřeby dolijeme vodu. Jakmile je rýže uvařená, vmícháme do ní hrášek.

Následně začneme zpracovávat kuřecí prsa. Maso si omyjeme a nakrájíme na stejně velké kusy. V pánvi rozpálíme olej, přidáme utřený česnek a necháme ho pozvolna orestovat, dokud nebude mít zlatavou barvu. Na pánev vložíme kuřecí maso, med, kurkumu, sůl, černý pepř a zázvor a všechno promícháme. Smažíme na středním plameni, dokud maso nezměkne. Na závěr do směsi vmícháme citronovou šťávu a vše společně krátce podusíme. Maso s omáčkou podáváme s rýží a dozdobíme bylinkami.

Zdroje: Vlasta.cz, Bodyhunters, GymBeam

Související články