Možná si říkáte, že připravit pro celou rodinu polévku zabere celé dopoledne. A tak ji vynecháte a připravíte jen hlavní chod s nějakou tou sladkou tečkou. Jenže co kdybychom vám prozradili, že právě polévka může být i skvělým hlavním chodem? Stačí správně nakombinovat suroviny, kterými lehce zahustíte konzistenci, a krémová polévka je na světě.
Milujete experimentovat? Tak jen do toho! Přinášíme inspiraci na pět netradičních polévek, které si zamilujete. Nejen že jsou ze samých zdravých surovin, navíc jsou neuvěřitelně lehké na přípravu a hotové za pár minut. Vyzkoušejte.
Batátová polévka s toasty s modrým sýrem
- 1 kg batátů (sladkých brambor)
- 1 cibule
- 1 palička česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 80 g nasekaných uzených mandlí
- půl hrnku nasekaných lístků máty plus pár dalších celých
- 4 plátky kváskového chleba
- 120 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva)
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si plech, který vyložte pečicím papírem.
- Batáty propíchejte na několika místech vidličkou a položte je na plech společně s cibulí rozdělenou na poloviny. Pečte 30 minut, poté přidejte česnek (řeznou stranou dolů). V polovině pečení otočte a pečte další hodinu, dokud nebude zelenina úplně měkká.
- Cibuli zbavte slupky, z česneku vymačkejte dužiny a postupně dejte vše do mixéru. Přidejte batáty s vývarem a mixujte dohladka.
- Směs z mixéru přelijte do hrnce a na středním plameni ji chvíli povařte.
- V misce smíchejte mandle s mátou.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech znovu vyložte pečicím papírem, naskládejte na něj plátky chleba a nechte je zapéct zhruba 2 minuty. Potom plátky otočte, posypte sýrem a znovu zapečte, dokud se sýr nezačne rozpouštět.
- Polévku rozdělte do misek a ozdobte lístky máty. Toasty se sýrem posypte mandlovou směsí.
Minestrone s quinoou a kapustičkami
- 150 g pancetty
- 2 brambory
- 400 g bílých fazolí z plechovky
- 350 g růžičkové kapusty
- 100 g quinoy
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- 1 pórek
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 1 tyčinka řapíkatého celeru
- olivový olej
Postup:
- Restujte na kousky nakrájenou pancettu v hrnci s olivovým olejem, dokud se nevyškvaří všechen tuk.
- Přidejte nakrájený pórek, česnek, mrkev a celer. Restujte asi 2–3 minuty, dokud zelenina lehce nezměkne.
- Jakmile bude zelenina orestovaná a měkčí, přidejte krájená rajčata, brambory a vše zalijte asi litrem vody.
- Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Poté přidejte fazole, quinou a kapustičky a vařte dalších 10 minut. Důležité je, aby quinoa změkla a nabrala do sebe všechny chutě z hrnce. Na závěr osolte a opepřete.
- Podávejte s čerstvým plátkem chleba, který můžete klidně opéct na suché pánvi a na servírovacím talíři přelít olivovým olejem.
Krémová dýňová polévka
- 600 g dýně Hokkaido
- 2 mrkve
- 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 125 ml smetany na vaření
- 1 brambora
- 1 pórek (pouze jeho bílá část)
- 1 polévková lžíce opražených dýňových semínek
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- olivový olej
- muškátový oříšek
- čerstvá petrželka
- hrst brusinek
Postup:
- Rozehřejte olej v hrnci na středním plameni. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji asi 2–3 minuty, dokud nezesklovatí. Přidejte nakrájený česnek, všechnu zeleninu a také špičku lžíce muškátového oříšku.
- Orestovanou zeleninu zalijte vývarem a přiveďte vše společně k varu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte asi 25 minut nebo do té doby, dokud zelenina nezměkne.
- Sundejte polévku z plotny a nechte mírně vychladnout.
- Postupně přendejte zeleninovou směs z hrnce do mixéru a mixujte dohladka.
- Vraťte polévku do hrnce a znovu zahřejte. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- Naberte polévku do misek, posypte slunečnicovými semínky, brusinkami a čerstvou petrželkou, nakonec zakápněte olivovým olejem.
Kukuřičná polévka s bazalkou, česnekem a chilli máslem
Ingredience na polévku:
- 5 kukuřičných klasů
- 2 cibule
- 30 g šunky prosciutto (pršut)
- 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 90 g másla
Ingredience na máslo:
- 200 g másla
- 4 stroužky česneku
- 3 hrsti lístků bazalky
- 3 chilli papričky
Postup:
- Nejdříve si připravte chilli máslo: Začněte tím, že si orestujete chilli papričky na středním plameni, dokud se na nich nezačnou tvořit praskliny a nezačnou mírně černat. Poté je přendejte na prkénko a nahrubo nasekejte. Zbývající přísady vložte do malého mixéru a rozmixujte (můžete použít i hmoždíř). Postupně smíchejte se změklým máslem.
- Polévku připravíte tak, že si v hrnci na mírném plameni rozpustíte máslo. Na něm pak orestujete nakrájenou cibuli a prosciutto. Cílem je, aby cibule zesklovatěla.
- Pomocí ostrého nože sundejte z klasů kukuřičná zrna a přidejte je do směsi cibule a prosciutta. Za občasného míchání restujte, dokud kukuřice mírně nezměkne.
- Přidejte do hrnce vývar, zvyšte teplotu a za občasného míchání vařte do té doby, dokud nebude kukuřice měkká
- Přendejte asi litr polévky do mixéru a rozmixujte dohladka. Vraťte ji do hrnce a promíchejte.
- Polévku rozdělte do misek a přidejte kopeček ochuceného másla. Před podáváním ještě nezapomeňte polévku posypat nakrájenou čerstvou bazalkou a také čerstvě namletým pepřem
Cizrnová polévka s paprikou a krevetami
- 2 kg červených paprik
- 500 ml zeleninového vývaru
- 800 g cizrny z plechovky
- 500 g loupaných krevet
- 2 stroužky česneku
- špetka sušených chilli vloček
- 1 lžička uzené papriky
- olivový olej
Postup:
- Předehřejte si troubu na vysokou teplotu. Papriky vyskládejte na plech a pečte je asi 20 minut nebo do té doby, dokud lehce nezčernají a nejsou měkké.
- Přendejte papriky do mísy, přikryjte plastovou fólií a nechte 10 minut stát, aby se spařily.
- Oloupejte papriky, zbavte je vrcholků a semínek, rozpulte je.
- Dejte dužinu z paprik do mixéru a s vývarem vše rozmixujte dohladka.
- Přendejte do hrnce a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum.
- Cizrnu rozprostřete na tác a osušte papírovou utěrkou
- Rozehřejte pánev, přidejte olivový olej a orestujte na něm krevety, z každé strany asi 2 minuty, krevety poté přesuňte na talíř.
- Na pánev, kde se restovaly krevety, přidejte ještě trochu oleje, cizrnu, nasekaný česnek a chilli. Opékejte asi 3 minuty a poté přidejte krevety, uzenou papriku, chilli vločky a asi 125 ml polévky z hrnce.
- Polévku rozdělte do misek, posypte cizrnovou směsí s krevetami a ihned podávejte.
Zdroj: Vlasta.cz, Delicious.com, Migros.ch