Květák je oblíbená košťálová zelenina, kterou člověk získal šlechtěním brukve zelné stejně jako kedlubny, kapusty či zelí. První zmínky o květáku pocházejí již ze 16. století z Francie, běžným pokrmem byl ale až za vlády Ludvíka XIV.
Běžně se konzumují nejenom květákové růžice, ale zejména u mladých květáků i vnitřní listy, které se používají do salátů. Ve světě existuje mnoho druhů květáku a rovněž barevných hybridů – můžeme se tak setkat s fialovou či oranžovou květákovou hlavou.
Příprava květáku na mnoho způsobů
Dnes má květák místo v mnoha mezinárodních kuchyních. Konzumovat se dá smažený, grilovaný, dušený, vařený, ale také v syrovém stavu. A chutná je i zapékaná varianta se sýrem, smetanou a šunkou.
U nás se nejčastěji připravuje květák v trojobalu s bramborem a tatarkou. Takhle se servíroval už za minulého režimu a zůstal součástí našich jídelníčků dodnes. Květák se také připravuje takzvaně „na mozeček“, tedy s vejcem a cibulí na másle. Oblíbená je i květáková polévka.
Steak nemusí být jen z masa
Ačkoli se za steak považuje jen pořádný kus hovězího masa, dnes existují i různé varianty pro vegetariány či vegany. Takový steak vykouzlíte i z květáku, a pokud ho správně ochutíte, pak může být skvělým hlavním chodem.
Grilovaný květákový steak Zdeňka Pohlreicha
Ingredience na grilovaný květák:
- 1 květák
- 8 lžic olivového oleje
- 2 lžíce kari koření
- 1 lžíce sezamových semínek
- sůl
Ingredience na salsu:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce hladkolisté petržele
- 2 stroužky česneku
- 1 červená chilli paprička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup:
- Začněte tím, že z květáku odříznete listy a podélně ho nakrájíte na asi 2 cm silné plátky.
- Vezměte jednotlivé středové plátky a postupně každý z nich potřete marinádou z olivového oleje a kari koření.
- Vložte jednotlivé plátky květáku na rozpálený gril (či grilovací pánev) a grilujte z každé strany asi 5 minut.
- Připravte si salsu. Oloupejte česnek a nakrájejte jej nadrobno či prolisujte v lisu. Chilli papričku podélně rozřízněte a nakrájejte nadrobno, petržel nasekejte naopak nahrubo. Vše přendejte do misky, zalijte olivovým olejem, vodou a jablečným octem. Osolte a opepřete čerstvým pepřem.
- Jednotlivé steaky grilovaného květáku servírujte na talíř posypané sezamovým semínkem a pokapané salsou.
Zdroj: vlasta.cz, fresh.iprima.cz, olomoucky.denik.cz, toprecepty.cz