Květák je oblíbená košťálová zelenina, kterou člověk získal šlechtěním brukve zelné stejně jako kedlubny, kapusty či zelí. První zmínky o květáku pocházejí již ze 16. století z Francie, běžným pokrmem byl ale až za vlády Ludvíka XIV.

Běžně se konzumují nejenom květákové růžice, ale zejména u mladých květáků i vnitřní listy, které se používají do salátů. Ve světě existuje mnoho druhů květáku a rovněž barevných hybridů – můžeme se tak setkat s fialovou či oranžovou květákovou hlavou.

Příprava květáku na mnoho způsobů

Dnes má květák místo v mnoha mezinárodních kuchyních. Konzumovat se dá smažený, grilovaný, dušený, vařený, ale také v syrovém stavu. A chutná je i zapékaná varianta se sýrem, smetanou a šunkou.

U nás se nejčastěji připravuje květák v trojobalu s bramborem a tatarkou. Takhle se servíroval už za minulého režimu a zůstal součástí našich jídelníčků dodnes. Květák se také připravuje takzvaně „na mozeček“, tedy s vejcem a cibulí na másle. Oblíbená je i květáková polévka.

Steak nemusí být jen z masa

Ačkoli se za steak považuje jen pořádný kus hovězího masa, dnes existují i různé varianty pro vegetariány či vegany. Takový steak vykouzlíte i z květáku, a pokud ho správně ochutíte, pak může být skvělým hlavním chodem.

Grilovaný květákový steak Zdeňka Pohlreicha

Ingredience na grilovaný květák:

  • 1 květák
  • 8 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce kari koření
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • sůl

Ingredience na salsu:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Začněte tím, že z květáku odříznete listy a podélně ho nakrájíte na asi 2 cm silné plátky.
  2. Vezměte jednotlivé středové plátky a postupně každý z nich potřete marinádou z olivového oleje a kari koření.
  3. Vložte jednotlivé plátky květáku na rozpálený gril (či grilovací pánev) a grilujte z každé strany asi 5 minut.
  4. Připravte si salsu. Oloupejte česnek a nakrájejte jej nadrobno či prolisujte v lisu. Chilli papričku podélně rozřízněte a nakrájejte nadrobno, petržel nasekejte naopak nahrubo. Vše přendejte do misky, zalijte olivovým olejem, vodou a jablečným octem. Osolte a opepřete čerstvým pepřem.
  5. Jednotlivé steaky grilovaného květáku servírujte na talíř posypané sezamovým semínkem a pokapané salsou.

Zdroj: vlasta.cz, fresh.iprima.cz, olomoucky.denik.cz, toprecepty.cz