Možná si pamatujete dobu, kdy se před Vánoci stála fronta na banány a mezi ozdoby svátečně prostřeného stolu patřily pomeranče a mandarinky. Nebo to znáte jenom z vyprávění. Dnes, když v supermarketech bedny přetékají ovocem všech tvarů a barev, se tomu nechce ani věřit.
Ovoce z daleka
Moc nepřemýšlejte a nechte se vést podvědomím. Je pravděpodobné, že jste následující lahůdky už někde viděli, slyšeli o nich, nebo je dokonce i ochutnali.

ovoce
Nečekané chutě
Chuť pomela si užíváme teprve pár let, přitom nám může být povědomá. Na první nádech při loupání vám vyskočí grapefruit, stejně jako když vidíte bílou dužinu ovoce. Ale při ochutnání překvapí mírnější hořkost, typická pro grepy. Pomelo je sladší trochu jako pomeranč. Proto ho oceníte i v salátech. Na stromě doroste plod až váhy 5 kilogramů, ale prodávají se kusy kolem kila. Víte, proč jsou baleny v celofánu a v síťce? Velmi rychle po sklizení vysychají. Už se vám určitě stalo, že jste si přinesli domů pomelo téměř bez šťávy. Platí na to trik jako na ostatní citrusy. Berte ty těžké.
Zkuste to sami
Napadlo by vás, že se v našich zeměpisných šířkách dá vypěstovat kiwi? Pochází z východní Asie a je teplomilné, ale tři druhy by vás úrodou potěšit mohly. Aktinidie význačná (Actinidia arguta), aktinidie lahodná či čínská (Actinidia deliciosa) a aktinidie kolomikta (Actinidia kolomikta). Jsou to popínavky, takže bude třeba nejen zelené ruce, ale také šikovné, aby postavily konstrukci. Tipy na pěstování najdete na internetu. Kiwi se u nás sklízí od září do listopadu.
Zdroj: vlasta.cz, yotube.com