Začněme trochou historie.Tušili jste, že koblihy znali už ve starověkém Egyptě a Řecku? Právě v té době si lidé pochutnávali na kulatém pečivu, kterému říkali kulička či globuli. V té době se nejčastěji plnily medem či mákem. Každý pekař měl svůj vlastní recept, který považoval za ten nejlepší.

Propojení s Rakouskem

Přestože jsou koblihy vlastně velmi starou pochoutkou, u nás je máme spojené zejména s Rakouskem a Vídní. Poprvé je tam totiž usmažila Cäcilie Krapf a plnila je ovocnou směsí. Prodávaly se pak pod názvem CCillikugeln. Později získaly název právě po pekařce, tedy Krapfen. Toto slovo dnes v němčině znamená kobliha.

Zdroj: Youtube

Vznikly úplnou náhodou?

Jedna z legend praví, že kobliha vznikla vlastně úplnou náhodou. Jednoho dne se měla Cäcilie Krapf naštvat na svého manžela. Během hádky po něm hodila kousek těsta, který se od něj odrazil a spadl do hrnce s vroucím tukem. 

Možná ale také vznikla díky jednomu z berlínských cukrářů. Ten měl sloužit ve válce a jeho úkolem bylo střílet z kanonu. Díky tomu ho napadlo péct sladké laskominy, které mají tvar dělových koulí

Kynuté koblihy jsou klasika

Dokonalé koblihy od Josefa Maršálka jsou pomyslnou klasikou. Při jejich přípravě je ale třeba trpělivost, jsou pomalu kynuté, a příprava proto zabere nějaký čas. Výsledkem jsou ale dokonalé bochánky s typickým bílým proužkem

Recept na koblihy Josefa Maršálka s vanilkovým krémem

Ingredience (12 kusů):

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 litr oleje na smažení
  • 30 g cukru krupice
  • 60 g změklého másla
  • 6 g droždí
  • 2 vejce
  • 10 g vanilkového cukru s pravou vanilkou
  • 10 ml rumu
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 g soli

Vanilkový krém:

  • 300 ml mléka
  • 120 g povidel
  • 50 g másla
  • 30 g žloutků
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 20 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru s pravou vanilkou
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 ks celé skořice

Postup:

  1. Nejprve si připravíme omládek: Smíchejte mléko, 50 g hladké mouky a droždí. Nechte kynout asi 30 minut.
  2. Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte do husté pěny.
  3. Přidejte vykynutý omládek a také všechny další ingredience kromě másla, vše důkladně promíchejte.
  4. Postupně vmíchejte změklé máslo a vypracujte nelepivé těsto, které necháte asi 30 minut nakynout.
  5. Těsto vypracujte, zakryjte potravinářskou folií a nechte přes noc v lednici.
  6. Druhý den ráno si těsto rozdělte na díly po 60 gramech, vyválejte z nich kuličky a nechte je na pomoučněné pracovní ploše vykynout, dokud nebudou mít dvojnásobný objem.
  7. Každou kuličku poté smažte na rozpáleném oleji asi 3–4 minuty. Poté je nechte zchladnout na papírových utěrkách.
  8. Nyní je čas připravit si krém: Smíchejte všechny suroviny a za stálého míchání je přiveďte na sporáku k varu.
  9. Vařte asi 2 minuty, poté sundejte ze sporáku a přelijte do misky, kterou zakryjete potravinářskou folií. Nechte vychladit a poté vymíchejte dohladka.
  10. Ostrým nožem udělejte do každé koblihy otvor a pomocí cukrářského sáčku je naplňte vanilkovým krémem. Nezapomeňte každou před podáváním poctivě posypat moučkovým cukrem.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, časopis Gurmet, toprecepty.cz, jakvkuchyni.cz