Cukrář Maršálek sice tvrdí, že léty ozkoušené recepty se nemají měnit, ale proč byste se neinspirovali právě jeho receptem na tuhle vánoční jedničku a neupekli letos linecké o chlup jinak.
Suroviny a pořadí
Linecké těsto patří mezi křehká těsta, proto by se podle Josefa Maršálka měly suroviny přidávat ve správném pořadí a také poměru. V případě lineckého je potřeba držet se poměru surovin 3-2-1 (mouka-máslo-cukr). Stejně tak je důležité i pořadí jednotlivých surovin. Jako první byste měli spojit sypké přísady, teprve pak se přidává máslo.
Jakou teplotu má mít máslo
Pokud jste zvyklí máslo vyndat z lednice a pak ho strčit třeba do mikrovlnky, aby se rychleji rozehřálo, a pak ho přimíchali k mouce a cukru, děláte chybu. Máslo byste měli do těsta krájet studené. A podle známého cukráře čím studenější, tím lepší. To, že vám z toho vznikne jakási drobenka, je v pořádku. Pak tam totiž přidáte ještě žloutek a těsto pořádně uhnětete.
Rychle a svižně
S křehkým těstem se nesmíte moc dlouho párat, je nutné s ním pracovat rychle. Jakmile to přeženete, máslo se rozpustí až moc a z tuku se začne uvolňovat voda. Pak hrozí, že se těsto přemíchá a vy ho spaříte. Jak to poznáte?
Těsto bude mastné, bude se drobit, a když ho budete vyvalovat, moc vám to nepůjde, protože se bude lepit na vál. Poznáte to i podle toho, že po upečení budou kousky lineckého škaredé. Připravené těsto dejte na 30 minut do lednice, déle nemusíte – těžko by se rozvalovalo.
Recept na linecké podle Josefa Maršálka
Budete potřebovat:
- 290 g hladké mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- špetku soli
- 90 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 200 g studeného másla
- 1 žloutek
- 50 g sekaných mandlí
- 1 bílek
- pikantní džem (nejlépe rybízový)
Jak na to:
- Nejprve smíchejte mouku s kukuřičným škrobem, cukry a špetkou soli.
- Přidejte nakrájené studené máslo a vytvořte drobenku.
- Do ní pak přidejte žloutek a rychle zpracujte.
- Těsto poté dejte na půl hodiny do lednice.
- Následně těsto vyválejte na asi 3 mm a vykrajujte tvary, které dáte na pečicí papír na plech.
- Do poloviny tvarů udělejte otvor (některá vykrajovátka již otvor mají).
- Poté všechny vykrojené tvary potřete bílkem a posypte mandlemi.
- Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 160 °C dozlatova asi 10 minut.
- Cukroví nechte vychladit a jednotlivé tvary spojte džemem. Radši méně, aby vám po stranách nevytékal.
Zdroj: Vlasta.cz, lifee.cz, marsalkovo.cz, toprecepty.cz, toprecepty.cz