Cukrář Maršálek sice tvrdí, že léty ozkoušené recepty se nemají měnit, ale proč byste se neinspirovali právě jeho receptem na tuhle vánoční jedničku a neupekli letos linecké o chlup jinak.

Suroviny a pořadí

Linecké těsto patří mezi křehká těsta, proto by se podle Josefa Maršálka měly suroviny přidávat ve správném pořadí a také poměru. V případě lineckého je potřeba držet se poměru surovin 3-2-1 (mouka-máslo-cukr). Stejně tak je důležité i pořadí jednotlivých surovin. Jako první byste měli spojit sypké přísady, teprve pak se přidává máslo.

Jakou teplotu má mít máslo

Pokud jste zvyklí máslo vyndat z lednice a pak ho strčit třeba do mikrovlnky, aby se rychleji rozehřálo, a pak ho přimíchali k mouce a cukru, děláte chybu. Máslo byste měli do těsta krájet studené. A podle známého cukráře čím studenější, tím lepší. To, že vám z toho vznikne jakási drobenka, je v pořádku. Pak tam totiž přidáte ještě žloutek a těsto pořádně uhnětete.

Rychle a svižně

S křehkým těstem se nesmíte moc dlouho párat, je nutné s ním pracovat rychle. Jakmile to přeženete, máslo se rozpustí až moc a z tuku se začne uvolňovat voda. Pak hrozí, že se těsto přemíchá a vy ho spaříte. Jak to poznáte?

Těsto bude mastné, bude se drobit, a když ho budete vyvalovat, moc vám to nepůjde, protože se bude lepit na vál. Poznáte to i podle toho, že po upečení budou kousky lineckého škaredé. Připravené těsto dejte na 30 minut do lednice, déle nemusíte – těžko by se rozvalovalo.

Recept na linecké podle Josefa Maršálka

Budete potřebovat:

  • 290 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • špetku soli
  • 90 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 200 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 50 g sekaných mandlí
  • 1 bílek
  • pikantní džem (nejlépe rybízový)

Jak na to:

  1. Nejprve smíchejte mouku s kukuřičným škrobem, cukry a špetkou soli.
  2. Přidejte nakrájené studené máslo a vytvořte drobenku.
  3. Do ní pak přidejte žloutek a rychle zpracujte.
  4. Těsto poté dejte na půl hodiny do lednice.
  5. Následně těsto vyválejte na asi 3 mm a vykrajujte tvary, které dáte na pečicí papír na plech.
  6. Do poloviny tvarů udělejte otvor (některá vykrajovátka již otvor mají).
  7. Poté všechny vykrojené tvary potřete bílkem a posypte mandlemi.
  8. Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 160 °C dozlatova asi 10 minut.
  9. Cukroví nechte vychladit a jednotlivé tvary spojte džemem. Radši méně, aby vám po stranách nevytékal.

Zdroj: Vlasta.cz, lifee.cz, marsalkovo.cz, toprecepty.cz, toprecepty.cz