Tento slavný čerstvý sýr všichni dobře známe. Anebo ne? Víte, že mozzarella není jen jedna?

Původně se mozzarella vyráběla z mléka vodních buvolic, dnes se ale kvůli ceně používá převážně kravské mléko. Pravá buvolí Mozzarella di Bufala má lahodnou jemnou chuť a dodnes se vyrábí převážně v jihoitalské Kampánii. Je výrazně dražší než mozzarella z kravského mléka (buvolů moc není), ale také je chuťově mnohem lepší – lehce pikantní, jemně slaná a voňavější.

Zdroj: Youtube

Pokud objevíte v obchodě pytlík s nápisem Mozzarella di Bufala, aspoň jednou si ji kupte a ochutnejte. Dejte si ji samotnou, protože na vaření je jí škoda.

Všeobecně používaná kravská mozzarella (někdy se jí říká fior di late) je daleko levnější a využijete ji na všechny způsoby, běžně se používá i na vaření, pečení a zapékání. Obě se vyrábějí víceméně stejně, a sice z tvarohu, který se po přidání syřidla míchá ve vařící vodě – díky tomu vzniká originální textura.

Aby toho nebylo málo, je na trhu ještě jedna mozzarella, a sice burrata (v italštině to znamená máslová), která je naplněná kousky sýra (perličky mozzarelly) a sladkou smetanou, díky čemuž nemá stejnou konzistenci jako klasická mozzarella, ale uvnitř je krásně jemná a krémová. Pokud si ji nechcete vychutnat samotnou, můžete ji použít všude tam, kde se vám bude její krémovost hodit, částečně se v pokrmu rozpustí a předá mu svoji lahodnost.

Domácí mozzarella

Udělejte si dobrodružnou výpravu do tajů domácí výroby sýrů. Není to zase tak složité a domácí mozzarella vás překvapí víc než příjemně!

Doba přípravy: 30 minut + odstátí, vaření 10 minut

Suroviny na 6 bochánků (300–400 g sýra):

  • 2 litry čerstvého mléka
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1/2 lžičky syřidla

NA UCHOVÁNÍ SÝRA:

  • 250 ml syrovátky
  • 1 lžíce soli

Postup:

  1. V mléce rozpusťte kyselinu citronovou a směs zahřejte na 38 °C. Odstavte z plamene a přidejte syřidlo. Zamíchejte a nechte oddělit sražené mléko a syrovátku (tu schovejte, budete ji potřebovat pro uložení sýra). Tento proces bude trvat přibližně 20 minut.
  2. Potom opět ohřejte a vařte asi 10 minut, až se tekutina vysráží do hrudek. Stále míchejte, ať se mléko nepřipálí.
  3. Přelijte přes cedník (syrovátku uchovejte). Ve velkém hrnci ohřejte vodu těsně pod bod varu (na asi 90 °C). Cedník ponořte do hrnce tak, aby sražené mléko bylo ponořeno ve vodě, a nechte ho tam asi 5 minut.
  4. Jakmile směs dosáhne teploty 60 °C, vytáhněte ji z vody. Vzniklou mozzarellu propracujte podobně jako kynuté těsto a vypracujte z ní jeden nebo více bochánků.
  5. Skladujte (ne déle než týden) v lednici v roztoku, který si připravíte z uchované syrovátky, 250 ml vody a soli.

Špagety s rajčatovou omáčkou a burratou

Burrata je krémovější sestra mozzarelly, která umí zjemnit omáčku a „obrousit“ ostrou chuť chilli.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4–6 porcí:

  • 400 g špaget
  • 400 g burraty
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 100 g passaty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • chilli vločky (dle chuti)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá bazalka

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Ve větší pánvi rozpalte olej a orestujte je. Přidejte chilli, nechte minutku opékat a přilijte rajčata, passatu a vývar. Osolte, opepřete, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  2. Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a vmíchejte k omáčce. Rozdělte směs do talířů a posypte natrhanou burratou. Každý si pak sám může promíchat sýr se špagetami a omáčkou, ve které se krémový vnitřek burraty rozplyne a omáčku příjemně zjemní. Ozdobte lístky bazalky.

Polévka z pečených paprik s mozzarellou

Pečené papriky a rajčata orestované spolu s cibulí a česnekem dodají téhle polévce neodolatelnou, silně zeleninovou chuť. Chcete-li ještě luxusnější verzi, nahraďte mozzarellu krémovější burratou.

Doba přípravy: 40 minut, pečení zeleniny 30 minut

Suroviny na 4–6 porcí:

  • 2 červené papriky
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • mozzarella
  • krutony z toustového chleba

Postup:

  1. Troubu rozpalte na maximum a dejte do ní plech s celými paprikami a rajčaty (těm můžete slupku jemně naříznout do kříže, usnadní to loupání). Pečte, dokud se na zelenině neobjeví černé puchýřky, u rajčat to bude asi za 15–20 minut, papriky si pobudou v troubě ještě o čtvrthodinku déle. Rajčata nechte trochu zchladnout, a stáhněte z nich slupku. Papriky z trouby přendejte do misky, zakryjte potravinářskou fólií, nechte 10 minut odstát a pak je oloupejte. Nakonec dužinu rajčat i paprik nakrájejte na kousky.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a orestujte je. Pak přidejte papriky a rajčata, krátce opečte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete, přidejte většinu tymiánových lístků a vařte asi 20 minut, aby se prolnuly všechny chutě. Pak polévku rozmixujte dohladka a zjemněte smetanou. Krátce prohřejte a podávejte s kousky mozzarelly, zbylým tymiánem a krutony.

Grilované papriky s mozzarellou

Dobrota, která rozšíří váš grilovací repertoár o nové možnosti. Sýrovou náplň můžete obměňovat.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g mozzarelly
  • hrst pažitky
  • 4 kapie
  • řeřicha
  • 3 lžíce oleje
  • 1 uvařený žloutek
  • citronová šťáva
  • hrubě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Mozzarellu rozdělte na části, ty osolte, obalte v hrubě mletém pepři a nasekané pažitce.
  2. Papriky nechte v celku, jen nařízněte špičku, aby pustily šťávu. Osolte je, potřete trochou oleje a zvolna ogrilujte. Grilované papriky oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a položte na ně připravené mozzarellové bochánky.
  3. Podávejte s řeřichou promíchanou se zálivkou z oleje, nastrouhaného žloutku a citronové šťávy.

Mozzarellu můžete také nakrájet, promíchat s kořením, poloviny paprik jí naplnit a grilovat společně s nimi.

Mozzarella in carrozza / Mozzarella v kočáře

Tenhle smaženkový „vláček nastojato“, který se nazývá mozzarella v kočáře, ocení především děti. Hezky vypadá, když na sebe vršíte různé tvary – čtverce, trojúhelníky, kolečka... Tento trik udělá na stole obrovskou parádu. A pozor – servírujte horké!

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 6 plátků toustového chleba
  • 400 g buvolí mozzarelly
  • 4 plátky prosciutta crudo
  • 1 svazek bazalky
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • mouka na obalení
  • slunečnicový olej na smažení

Postup:

  1. Z chlebů odkrojte tmavší kůrky. Čtyři plátky překrojte na půl a pak znovu na půl, abyste získali celkem 16 čtverců, tedy 8 párů. Zbylé chleby pokrájejte na menší trojúhelníčky, celkem jich budete mít 8, tedy 4 páry. (Při servírování totiž různé tvary vypadají lépe.) Všechny páry vyskládejte na pracovní plochu a na polovinu rozdělte mozzarellu, prosciutto a lístky bazalky. Přiklopte zbylými chleby.
  2. Vejce našlehejte s mlékem a solí v misce. Do druhé přesypte mouku. Vzniklé sendviče z obou stran protáhněte vaječnou směsí, pak obalte v mouce a nakonec z obou stran osmažte na rozpáleném oleji. Servírujte ihned, nesmí vychladnout.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články