Nakládané citrony s cukrem

Citrony (třeba do čaje nebo jen tak na mlsání) si můžete naložit sami. Kolečka citronu prosypaná cukrem napěchovat do sklenice a uzavřít. Už za týden si můžete pochutnávat.

Nakládané citrony se solí

Ve středomořských receptech (zejména těch s původem v severoafrické kuchyni) však často narazíte na stejnojmennou surovinu – nakládané citrony – ale pozor, tady jde o poněkud jiné naložení. Citrony se totiž nakládají celé, a nikoli do cukru, ale do soli. Mají pak změklou slupku se slaně nakyslou, příjemně lehce nahořklou chutí a bohatým silným citronovým aroma, které perfektně chuťově osvěží nejrůznější pokrmy.

Zdroj: Youtube

V Maroku je po užívají nejčastěji hlavně do zeleninových směsí, ale vynikající jsou i v omáčkách, s dušeným či pečeným masem, a všude tam, kde chcete chuť ozvláštnit a osvěžit – třeba v dipech.

Inspirace na doma

Nakládané citrony lze koupit, ale naložit si je můžete i doma. Stačí je naříznout (téměř až dolů) do kříže a prosolit hrubozrnnou solí. Pak je pěchujte do sklenice (a prosolujte), až ji budete mít plnou. Přilijte citronovou šťávu, aby byly ponořené. Sklenici uzavřete a citrony nechte uležet 4–6 týdnů.

Během prvních pár dní občas sklenici obraťte, aby se sůl dostala všude. Před použitím můžete z citronu nadbytečnou sůl opláchnout vodou.

Grilovaný lilek s nakládaným citronem a granátovým jablkem

Nakládané citrony jsou oblíbenou surovinou v arabské i španělské kuchyni. Jídlům dodají zvláštní šmrnc! Zkuste náš recept. recept

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 2–4 porce:

  • 2 střední lilky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 ml řeckého jogurtu
  • 150 g sýra Feta
  • 4 stroužky česneku
  • větší svazek čerstvé máty
  • 1 naložený citron
  • 1 granátové jablko
  • 3 lžíce granátového sirupu
  • pita chleba

Postup:

  1. JOGURTOVÁ OMÁČKA: do malého mixéru dejte stroužky česneku, hrst mátových listů a kostičky fety. Vše rozmixujte, přidejte bílý jogurt a krátce promíchejte. Přesuňte do větší misky a přidejte najemno nakrájenou půlku naloženého citronu a opět lehce promíchejte.
  2. Rozehřejte gril nebo těžkou litinovou pánev na steaky. Lilek podélně nakrájejte na plátky o tloušťce maximálně 1 cm a potřete ho po obou stranách olivovým olejem. Poté na grilu nebo rozehřáté, olejem potřené pánvi grilujte lilek z obou stran dozlatova a pak ho odložte stranou.
  3. Na větší talíř naservírujte jogurtovou omáčku, přidejte grilované lilky, pokapejte je granátovým sirupem, přidejte na kousky nakrájený zbytek citronu a hojně vše zasypte granátovými zrníčky a lístky máty. Servírujte teplé nebo studené s pita chleby. Jídlo nesolte, o to se postará feta a nakládané citrony.

Tsipoura

Tsipoura je řecký název pro pražmu. Obyvatelé přímořských oblastí jsou v přípravě ryb mistři. Ty nejlepší recepty ale neskrývají žádná složitá kulinární kouzla nebo komplikované postupy. Naopak!

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 pražmy (dle velikosti ryb)
  • 1 červená paprika
  • 1/2 lilku
  • 1/2 nakládaného citronu
  • 2 šalotky
  • 1 hrst černých oliv Kalamata
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžička sušeného oregana
  • pár snítek kopru
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Lilek nakrájejte na malé kostky, prosypejte lžící soli a nechte v cedníku vypotit, ideálně alespoň 30 minut. Z papriky odstraňte semínka a nakrájejte ji nadrobno, šalotku na kostičky a jeden česnekový stroužek nasekejte. Z prosoleného lilku vymačkejte vodu a osušte ho papírovou utěrkou.
  2. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a orestujte nejprve šalotku. Potom přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a opečte. Dochuťte solí, polovinou nasekaných bylinek a zakápněte citronovou šťávou. Nakládaný citron nakrájejte na malé kousky a spolu s olivami přidejte do zeleninové směsi. Nechte zatím stranou a uchovejte v teple.
  3. Zbývající česnek utřete se solí. Smíchejte s druhou polovinou bylinek a 2 lžícemi olivového oleje. Rybu nařízněte na boku a do řezu i do dutiny břišní vetřete bylinkovou směs. Vložte do trouby vyhřáté na 180 ºC a pečte 20 minut. Po upečení rybu podávejte s připravenou zeleninovou směsí a čerstvým pečivem.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články