Nakládané citrony s cukrem
Citrony (třeba do čaje nebo jen tak na mlsání) si můžete naložit sami. Kolečka citronu prosypaná cukrem napěchovat do sklenice a uzavřít. Už za týden si můžete pochutnávat.
Nakládané citrony se solí
Ve středomořských receptech (zejména těch s původem v severoafrické kuchyni) však často narazíte na stejnojmennou surovinu – nakládané citrony – ale pozor, tady jde o poněkud jiné naložení. Citrony se totiž nakládají celé, a nikoli do cukru, ale do soli. Mají pak změklou slupku se slaně nakyslou, příjemně lehce nahořklou chutí a bohatým silným citronovým aroma, které perfektně chuťově osvěží nejrůznější pokrmy.
V Maroku je po užívají nejčastěji hlavně do zeleninových směsí, ale vynikající jsou i v omáčkách, s dušeným či pečeným masem, a všude tam, kde chcete chuť ozvláštnit a osvěžit – třeba v dipech.
Inspirace na doma
Nakládané citrony lze koupit, ale naložit si je můžete i doma. Stačí je naříznout (téměř až dolů) do kříže a prosolit hrubozrnnou solí. Pak je pěchujte do sklenice (a prosolujte), až ji budete mít plnou. Přilijte citronovou šťávu, aby byly ponořené. Sklenici uzavřete a citrony nechte uležet 4–6 týdnů.
Během prvních pár dní občas sklenici obraťte, aby se sůl dostala všude. Před použitím můžete z citronu nadbytečnou sůl opláchnout vodou.
Grilovaný lilek s nakládaným citronem a granátovým jablkem
Nakládané citrony jsou oblíbenou surovinou v arabské i španělské kuchyni. Jídlům dodají zvláštní šmrnc! Zkuste náš recept. recept
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 2–4 porce:
- 2 střední lilky
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 ml řeckého jogurtu
- 150 g sýra Feta
- 4 stroužky česneku
- větší svazek čerstvé máty
- 1 naložený citron
- 1 granátové jablko
- 3 lžíce granátového sirupu
- pita chleba
Postup:
- JOGURTOVÁ OMÁČKA: do malého mixéru dejte stroužky česneku, hrst mátových listů a kostičky fety. Vše rozmixujte, přidejte bílý jogurt a krátce promíchejte. Přesuňte do větší misky a přidejte najemno nakrájenou půlku naloženého citronu a opět lehce promíchejte.
- Rozehřejte gril nebo těžkou litinovou pánev na steaky. Lilek podélně nakrájejte na plátky o tloušťce maximálně 1 cm a potřete ho po obou stranách olivovým olejem. Poté na grilu nebo rozehřáté, olejem potřené pánvi grilujte lilek z obou stran dozlatova a pak ho odložte stranou.
- Na větší talíř naservírujte jogurtovou omáčku, přidejte grilované lilky, pokapejte je granátovým sirupem, přidejte na kousky nakrájený zbytek citronu a hojně vše zasypte granátovými zrníčky a lístky máty. Servírujte teplé nebo studené s pita chleby. Jídlo nesolte, o to se postará feta a nakládané citrony.
Tsipoura
Tsipoura je řecký název pro pražmu. Obyvatelé přímořských oblastí jsou v přípravě ryb mistři. Ty nejlepší recepty ale neskrývají žádná složitá kulinární kouzla nebo komplikované postupy. Naopak!
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny na 4 porce:
- 4 pražmy (dle velikosti ryb)
- 1 červená paprika
- 1/2 lilku
- 1/2 nakládaného citronu
- 2 šalotky
- 1 hrst černých oliv Kalamata
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 lžička sušeného oregana
- pár snítek kopru
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
- Lilek nakrájejte na malé kostky, prosypejte lžící soli a nechte v cedníku vypotit, ideálně alespoň 30 minut. Z papriky odstraňte semínka a nakrájejte ji nadrobno, šalotku na kostičky a jeden česnekový stroužek nasekejte. Z prosoleného lilku vymačkejte vodu a osušte ho papírovou utěrkou.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a orestujte nejprve šalotku. Potom přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a opečte. Dochuťte solí, polovinou nasekaných bylinek a zakápněte citronovou šťávou. Nakládaný citron nakrájejte na malé kousky a spolu s olivami přidejte do zeleninové směsi. Nechte zatím stranou a uchovejte v teple.
- Zbývající česnek utřete se solí. Smíchejte s druhou polovinou bylinek a 2 lžícemi olivového oleje. Rybu nařízněte na boku a do řezu i do dutiny břišní vetřete bylinkovou směs. Vložte do trouby vyhřáté na 180 ºC a pečte 20 minut. Po upečení rybu podávejte s připravenou zeleninovou směsí a čerstvým pečivem.
Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet