Po padesátce, kdy většina žen přichází do menopauzy, potřebuje tělo více mikroživin, zejména vitaminů a minerálů. Jedině tak bude dobře fungovat. Kromě toho se ženy v tomto věku neobejdou bez bílkovin, které podporují svalovou hmotu, urychlují hojení ran a jsou důležité pro produkci hormonů.

Jaké vitaminy ženské tělo po 50 potřebuje

Vitamin B12 je klíčový pro tvorbu nervových buněk a funguje jako prevence proti anémii. S přibývajícím věkem se schopnost těla absorbovat tento vitamin snižuje, proto je důležité ho pravidelně doplňovat. Hlavními zdroji vitaminu B12 jsou játra, další vnitřnosti, vejce a fermentované mléčné produkty.

Vápník je rovněž nutný pro udržení silných kostí, zvláště po padesátce, kdy tělo absorbuje vápník hůře. Je důležité zajistit jeho pravidelný příjem. Najdete ho v mléčných výrobcích, sardinkách, tofu a ořeších.

Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, což je klíčové pro zdraví kostí, a posiluje také imunitní systém. Nejlepším zdrojem je sluneční záření, tučné ryby a vejce.

Saláty přispívají k hubnutí a celkovému zdraví

Těstovinové saláty jsou sice oblíbenou klasikou, ale po padesátce těstoviny moc vhodné nejsou. Mnohem lepší jsou saláty s rýží. Jsou rychle připravené, dobře chutnají, a pokud zvolíte hnědou rýži místo bílé, přispívají k lepšímu zdraví a podporují hubnutí. To může být v tomto věku, kdy je hubnutí obtížnější, obzvláště sympatické.

VIDEO: Jak uvařit správně rýži. Doporučuje šéfkuchař Roman Paulus. Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

1. Řecký salát s mátou a koprem

  1. Pro přípravu řeckého salátu je ideální použít hnědou rýži.
  2. Uvařte 250 gramů rýže na skus a pak ji propláchněte ve studené vodě.
  3. Přidejte 400 gramů nadrobeného sýra feta, 1 nakrájenou červenou cibuli, 1 salátovou okurku, 400 gramů cherry rajčat a 200 gramů černých oliv. Vše promíchejte.
  4. Pak přidejte 1 hrst nasekaného kopru, 1 menší hrst máty, zakápněte salát šťávou z 1 citronu a přidejte trochu olivového oleje.
  5. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a podávejte.

2. Salát s rýží, zeleninou a octem

  1. Nejprve uvařte asi 1/2 šálku celozrnné rýže basmati.
  2. Po uvaření rýži propláchněte pod studenou vodou a dejte ji stranou.
  3. Pro salát můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte k dispozici. Nejvíce vynikne s kombinací mrkve, rukoly, jarní cibulky a červené řepy.
  4. Přidáním sterilované kukuřice a mladého hrášku salát obohatíte.
  5. Na závěr posypte salát suše opraženými slunečnicovými semínky a ochuťte olivovým olejem, solí, pepřem a jablečným octem.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, ireceptář.cz, apetitonline.cz