V posledních měsících neustále slyšíme o tom, jak zdravé a chutné je ořechové máslo. Nechce se vám ho shánět v obchodě a přemýšlíte, kde ho vlastně koupit? Vyrobte si vlastní! Nejenže budete přesně vědět, jaké suroviny se do másla přidávají, ale zároveň budete mít jistotu, že je 100 % zdravé a kvalitní. Jak na to?

Zdroj: Youtube

Jaké ingredience budeme potřebovat?

Jako první je nutné mít dobrý a kvalitní mixér. Tyčový, který má většina z nás doma, opravdu stačit nebude. Dále budeme potřebovat větší množství ořechů, zhruba 400 až 500 gramů. Použít lze jakékoli ořechy nebo semínka, které máte rádi. Mezi nejoblíbenější patří kešu, mandle nebo pistácie. Svou chutí vás však překvapí i máslo z lískových oříšků nebo arašídů.

Postup

  • Ořechy předem namočte alespoň na dvě hodiny do vody. Tato doba postačí například pro kešu ořechy a mandle. Ostatní druhy ořechů potřebují více času.
  • Chcete-li získat ještě voňavější a lahodnější máslo, ořechy předtím upečte. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
  • K výrobě mandlového másla můžete použít celé mandle i se slupkou nebo blanšírované mandle. Máslo bude jemnější.
  • Mandle přelijte horkou vodou, nechte je chvíli odstát a poté velmi snadno odstraňte slupku.

Jak máslo vyrobit?

  • Před vložením ořechů do mixéru by měly být osušené.
  • Mixér nechte nejprve běžet na nižší rychlosti a postupně zvyšujte výkon.
  • Čas od času mixér vypněte a stěrkou seškrábněte máslo ze stran do středu a znovu mixujte, dokud nebude mít požadovanou konzistenci.
  • Nelekejte se, když začnete ořechy mixovat, zpočátku to bude sypká směs připomínající mouku.
  • Teprve postupným delším mixováním získáte chutné máslo.
  • Pokud se rozhodnete vyrobit ochucené máslo, přidejte těsně před dokončením skořici, tekutou čokoládu nebo kokos.

Jak máslo skladovat?

Máslo z mixéru přendejte do skleněných uzavíratelných nádob. Ty jsou lepší než plastové, protože po správném uzavření nepropustí vzduch a máslo se nezačne kazit. Pokud je teplé, nechte ho vychladnout. Poté ho uložte do ledničky. Toto máslo by mělo vydržet déle než tři týdny. Máslo chutná skvěle samo o sobě, ale můžete ho použít i k ochucení palačinek nebo snídaňové kaše, přidat ho do smoothie nebo z něj připravit zdravý dezert. Skvěle chutná také na chlebu nebo na sušenkách či lívancích ozdobených čerstvým ovocem.

Zdroj: Vlasta.cz, Minimalistbaker, bhg.com

Související články