S horkým lesním ovocem a sušenkami Amaretti

Do rendlíku vsypte mraženou směs lesního ovoce, přidejte 2 lžičky cukru krupice a zakápněte trochou citronové šťávy. Pomalu přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, aby ovoce změklo. Pak ho trochu rozmačkejte vidličkou. Do sklenic dejte nadrobené sušenky Amaretti, zmrzlinu, přelijte horkým ovocem a ozdobte šlehačkou, hoblinkami bílé čokolády a cukrovým zdobením. Hned podávejte.

Zdroj: Youtube

S grilovanými broskvemi a marcipánovou omáčkou

Připravte omáčku: do rendlíku vlijte smetanu a nastrouhejte 50 g marcipánu. Na mírném ohni pomalu zahřívejte, aby se marcipán rozpustil (pokud se mu nebude chtít, krátce ho promixujte). Vařte asi 5 minut, smetana by se ale neměla vařit klokotem. Mezitím v misce prošlehejte 2 žloutky a 1 lžíci moučkového cukru. Za stálého šlehání vlijte trochu smetany ke žloutkům. Tím je „osmělíte“ a nesrazí se. Pak žloutkovou směs vlijte do rendlíku ke smetaně a chvilku vařte, aby omáčka lehce zhoustla. Omáčku můžete použít teplou i studenou, počítejte ale s tím, že studená zhoustne téměř na pudink, takže ji můžete trochu naředit. Broskve rozpulte, zasypte trochou cukru a ogrilujte je. Do sklenice naneste zmrzlinu, broskve, omáčku, přidejte šlehačku a cukrové zdobení. Jako ozdoba hezky vypadají třeba i nasekané pistácie.

Co jste nevěděli o marcipánu

Vláčná hmota vzniklá hnětením najemno mletých mandlí a cukru má orientální původ a široké využití ve sladké kuchyni.

Pravý marcipán musí obsahovat minimálně 30 % mandlové hmoty, kvalitní pravý ale určitě ne méně než 50 %. U nás se však pod názvem „marcipán“ označuje také potahová a modelovací hmota z cukru, sušeného mléka a mandlového aroma. Tento „falešný“ marcipán na potahování funguje docela dobře a není důvod se mu vyhýbat. Pokud si na marcipánu ale chcete pochutnat jako na cukrovince samotné, rozhodně zvolte ten pravý. Výroba toho nejlepšího je docela složitý proces, mandle je třeba rozdrtit až na mandlový olej, takže si ho spíš kupte. Když ale nebudete tolik nároční, z rozmixovaných mandlí a moučkového cukru si marcipán doma vyrobíte také. Použijte ho do náplní nebo z něj vytvořte figurky.

Budete-li jím potahovat dort, je třeba vypracovat dostatečnou elasticitu, aby se dal rozválet, a zajistit, aby marcipán nebyl v přímém styku s vrstvou, která obsahuje vodu – na želatině, tvarohu či mascarpone se vám rozmáčí. Pokud je v dortu máte, oddělte je od marcipánu tenkou vrstvou ganache, marmelády nebo máslového krému. Zajímavý zelený „marcipán“ vyrobíte z pistácií, ovšem bez přibarvení má jen nahnědlou barvu. Na sypké barvy ale pozor, větší množství mění chuť marcipánu.

S lentilkami a brownies

Upečte brownies: ve vodní lázni rozpusťte 120 g čokolády (60–70 %) s 60 g másla. Vyšlehejte 2 vejce se 150 g cukru krupice a špetkou soli, pak do směsi zlehka zamíchejte 40 g mandlové mouky a pak smíchejte se zchladlou čokoládou. Směs vlijte do zapékací misky 20 x 20 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20–25 minut. Správnému brownies stačí, když se na povrchu udělá krustička, ale uvnitř je ještě nedopečené. Na pohár ho ale můžete trochu víc upéct. Kousek brownies rozlámejte do sklenice, přidejte zmrzlinu a ozdobte šlehačkou, hrstí lentilek a cukrovým zdobením.

S marinovanými malinami

Do misky dejte 200 g čerstvých malin, zasypte 2 lžičkami cukru krupice a rozmačkejte dohladka. Pak je propasírujte a do čisté šťávy přidejte 1 lžíci pomerančové šťávy a 1 lžičku kůry. Do směsi naložte 100 g čerstvých malin, jemně promíchejte, aby se obalily, ale nepomačkaly, a nechte alespoň 30 minut marinovat. Do sklenice dejte zmrzlinu, přelijte marinovanými malinami a ozdobte šlehačkou a zdobením podle vlastní fantazie.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články