Palačinky patří mezi nejstarší pokrmy, protože placky vyrobené z mouky, vajec a mléka a následně opečené na žhavém kameni existovaly už v době neolitu. Už tenkrát znali lidé mouku a přírodní ochucovadla jako med či jablka. Současná verze palačinky vznikla samozřejmě mnohem později.

VIDEO: Jak připravuje špenátové palačinky šéfkuchař Roman Paulus? Podívejte se.

Zdroj: Youtube

Maďarské, nebo francouzské?

Tak, jak známe palačinky dnes, tedy jako srolovanou dobrotu potřenou marmeládou, se objevily v 17. století v Uhersku. Tehdejší maďarský hrabě Esterházy vyrazil na návštěvu k francouzskému králi Ludvíku XVI. a vzal s sebou i svého kuchaře. Ten se jmenoval se Palaccini a pocházel ze Sedmihradska.

Toho na francouzském dvoře zaujaly placky, kterým Francouzi říkali „crèpes“. Placky složené do trojúhelníku byly přelité pouze koňakem. Když se pak vrátili do Uherska, rozhodl se kuchař Palaccini tyhle placky vylepšit, původní placky mu připadaly málo zajímavé.

Placky začal dělat silnější, potřel je jahodovou marmeládou, sroloval a navrch přidal šlehačku a ovoce. Netrvalo dlouho a byly tak populární, že se bez nich neobešla žádná šlechtická rodina. Dostaly jméno po svém tvůrci Palaccinim – palačinky.

Palačinky podle Zdeňka Pohlreicha

Někdo smaží palačinky na oleji, někdo na másle, někdo do těsta přidává olej, někdo nic. Ať už je připravujete jakkoli, proč to jednou nezkusit podle mistra v oboru? Zdeněk Pohlreich ve své knize Zlatá klasika říká, že v případě palačinek preferuje meruňkovou marmeládu, ale vy si můžete zvolit svou oblíbenou. Zde je jeho recept:

Budete potřebovat:

  • 130–150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla + na smažení

Jak postupovat:

  1. Mouku prosejte do mísy, přidejte špetku soli a cukr.
  2. Do druhé misky nalijte mléko a vajíčka a metličkou rozšlehejte.
  3. Vaječnou směs postupně za stálého míchání přilévejte do mouky, nakonec přidejte rozpuštěné máslo a vymíchejte hladké těsto.
  4. Nechte 20 minut odstát.
  5. Pánev rozehřejte, přidejte trošku másla a rozprostřete po celé ploše. Pomoct si můžete mašlovačkou.
  6. Na pánev naneste jednu naběračku těsta a krouživým pohybem rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a opečte z obou stran 1–2 minuty dozlatova.
  7. Palačinky odložte na připravený talíř, před smažením přidávejte na pánev vždy trochu másla a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  8. Ze směsi by vám mělo vzniknout asi 8 palačinek. Až budete mít všechny hotové, potřete je marmeládou a srolujte. Na jednu porci naservírujte na talíř dvě palačinky, posypte moučkovým cukrem, ozdobte lesním ovocem a lístky máty.

Dávejte si pozor na teplotu pánve. Když bude až moc rozpálená, můžou se vám palačinky rychle připéct. Vhodné je smažit je na mírném plameni a opékat pozvolna.

šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Zdroj: vlasta.cz, kudyznudy.cz, homeware.cz, kuchařka Zlatá klasika, Zdeněk Pohlreich (Sevruga)

Související články