Nejdříve si tu krásku představme. I když nám při slově fritéza v mysli naskočí litry a litry spotřebovaného oleje, tahle horkovzdušná fritéza ho nepotřebuje ani kapku. A přesto z ní vytáhnete dozlatova usmažené řízky, křupavé hranolky a další pochutiny. Funguje na principu horkého vzduchu, který uvnitř pravidelně cirkuluje a tím připravuje pokrmy rovnoměrně a bez připalování. Mimo to, že pokrmy z horkovzdušné fritézy jsou zdravější, má tento spotřebič ještě další výhody, jako úsporu času a energie, protože není nutné jej nahřívat. Protože není horká na povrchu, je bezpečnější, zvláště pokud máte malé děti. A v neposlední řadě neobsahuje přepálený olej, který je nutné ekologicky zlikvidovat, a tak je její umytí raz dva hotové.
4 tipy, jak mít dezert jako profesionál
A teď jdeme na to sladké pečení. Ve fritéze se dá upéct opravdu cokoliv, od muffinů přes kynuté buchty až po sušenky a plněné koláče s drobenkou. Dokonce nemusíte měnit ani své oblíbené recepty, jen je nutné vychytat teplotu a dobu pečení.
- Při pečení v horkovzdušné fritéze je potřeba nižší teplota než v klasické troubě. Pro začátek je tedy ideální zvolit nastavené programy na pečení anebo vsaďte na metodu pokus omyl a začněte s teplotou 160 °C.
- Nepodceňujte také výběr formy na pečení. Co se týká tvaru, lépe to půjde v „bábovkové“ formě, ve které cirkuluje vzduch nejen kolem dokola, ale díky otvoru také jejím středem.
- Pokud nechcete mít povrch příliš propečený a tmavý, ale jen zlatavý a vláčný, zakryjte jej pečicím papírem nebo alobalem.
- Zdobení koláčů na povrchu, ať už se jedná o náplň makovou, tvarohovou, nebo jen nějakou posypku, jako je drobenka, nandejte na koláč až v polovině pečení. Nevysuší se a zůstane pořádně šťavnatá.
Recept na citronovou bábovku z horkovzdušné fritézy
Budete potřebovat:
- 125 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 75 g cukru krystal
- 125 g polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička kypřicího prášku
V míse smíchejte nejprve suché suroviny a potom k nim přidávejte ty mokré, jako je tvaroh, máslo, vejce a kůra z citronu. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 20 minut na 160 °C. Nakonec nechte bábovku vychladnout na mřížce a pokapejte citronovou šťávou.
Autor: Michaela Čentešová
Zdroj: vlasta.cz kingarthurbaking.com 2 delish.com taste.com.au Eater