Věděli jste, že historie perníku spadá až daleko do starověku, kdy ho v trošku jiné podobě pekli Egypťané i Řekové? Samozřejmě že tehdy vypadaly asi jinak, ale v tom zásadním se shodovaly – obsahovaly med a koření. K nám do českých zemí se dostaly perníky až zhruba ve 14. století a tehdy patřily k luxusnímu zboží, které si nemohl dovolit každý. Srdcem a místem, kam se jezdili učit mladí tovaryši péct perníčky, byl německý Norimberk.

Jako vánoční cukroví až po válce

Těsto na perníky se vtlačovalo do speciálních forem, které odrážely různé náměty ze života, například lovecké či milostné scény. Až v 18. století se perník rozšířil i mezi chudší vrstvy, takže formy byly jednodušší a změnily se i motivy. Koncem 19. století se začala přidávat na perníky cukrová poleva. Jako vánoční cukroví se perníčky začaly objevovat na vánočním stole až po druhé světové válce.

Odkud vzaly perníčky svůj název

A odkud se vzal název „perník“? Odpověď hledejme opět v Německu, tedy němčině. Německy se perník řekne „Pfefferkuchen“ a pfeffer znamená v překladu pepř. Nejprve se u nás perníku říkalo „peprník“, později lidé začali název všelijak komolit, až zůstalo u perníku.

VIDEO: Bílková poleva na perníčky podle šéfkuchaře Romana Pauluse. Vyzkoušejte.

Zdroj: Youtube

Recept na medové perníčky – ihned měkké

Co budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 140 moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 1 lžičku jedlé sody
  • žloutek na potření po upečení
  • poleva na zdobení (nebo si můžete koupit již hotovou polevu v tubičkách)

Jak na to?

  1. Smíchejte mouku a cukr, přidejte ostatní ingredience a poctivě vypracujte měkké těsto. Můžete rukou nebo použijte kuchyňský robot.
  2. Babička Eva, která nám tento recept doporučila, říká, že těsto by mělo být tak trochu jako plastelína, pružné a měkké.
  3. Pak těsto zabalte do folie a ideálně přes noc nechte odležet v lednici.
  4. Druhý den těsto vyndejte a troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia.
  5. Plechy vyložte pečicím papírem.
  6. Těsto vyválejte na asi půl centimetru. Pak vykrajujte různé tvary a pokládejte na plech.
  7. Podle velikosti tvarů pečte asi 8–10 minut (čím menší tvary, tím kratší dobu). Hned poté, co je vyndáte z trouby, je pomažte rozšlehaným žloutkem. Budou se pak krásně lesknout.
  8. Nechte vychladnout a pak je teprve zdobte polevou.

Jak na bílou domácí polevu:

Budete potřebovat:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru (měl by být co nejjemnější)
  • trošku citronové šťávy (ale opravdu jen trošku)

Jak na to?

Všechny ingredience smíchejte pomocí míchacího nástavce u robota (ne šlehacího) nebo můžete míchat vařečkou.

Pokud použijete robota, míchejte při nízké rychlosti tak dlouho, dokud nebude poleva hustá a hladká. Chce to trpělivost, s robotem to bude trvat asi čtvrt hodiny, rukou i půl hodiny.

Zdroj: vlasta.cz, cooklikeczechs.com, thespruceeats.com, mission-food.com, kudyznudy.cz, eurozpravy.cz