O původu plněné papriky můžeme dnes jen spekulovat. Víme ale, že se jedná o poměrně tradiční pokrm španělské kuchyně. V různých variantách se s plněnou paprikou ovšem můžeme setkat v různých kuchyních po celém světě.

Odkud se k nám dostaly?

Do české kuchyně se nejspíš plněné papriky dostaly z Balkánu a Maďarska. Často jsou plněné hovězím, vepřovým či směsí obou mletých mas. Nejoblíbenější jsou pak v kombinaci s rajskou omáčkou.

VIDEO: Máte doma hodně paprik a nevíte, co s nimi? Plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou jsou velice oblíbené jídlo. Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Recept Jaroslavy Obermaierové

Herečka Jaroslava Obermaierová září mnoho let nejenom v nekonečném seriálu Ulice, ale také v kuchyni. Ví se o ní, že je to vyhlášená kuchařka, která ráda hostí své známé na milované chalupě u Zruče nad Sázavou.

Jednou z jejích největších pochoutek jsou plněné papriky. Jaké jsou její tajné triky a proč už jiné nebudete chtít s rodinou jíst?

Ingredience na 4 porce

  • 300 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 50 g slaniny
  • 4 zelené papriky
  • 200 g vařené rýže
  • 1 konzerva drcených rajčat
  • 1 konzerva rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce oregana
  • kečup
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Cibuli a slaninu nakrájejte na kostičky, česnek na plátky a nechte restovat na olivovém oleji.
  3. Přidejte oregano, cukr a protlak, který zarestujete. Poté doplňte omáčku nakrájenými rajčaty, pro výraznější chuť můžete přidat i trochu kečupu.
  4. Celou směs podle chuti osolte, opepřete a nechte dusit.
  5. Opatrně odřízněte z paprik konce se stopkou, vyjměte z nich semeník a seřízněte bílá žebírka.
  6. Smíchejte maso s uvařenou rýží a celou směsí naplňte všechny papriky, které na závěr přiklopíte koncem se stopkou.
  7. Plněné papriky přendejte do pekáčku, přelijte připravenou omáčkou, přikryjte a dejte do trouby.
  8. Pečte asi 20–30 minut, většinu času zakryté a na pár posledních minut odkryté.
  9. Pokud vám na konci nebude po chuti hrubší struktura omáčky, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem.
  10. Podávejte s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Zdroj: vlasta.cz, fresh.iprima.cz, lifee.cz 

Související články