Kvalitní podzimní jídelníček nás dokonce dokáže ochránit před nemocemi. Na podzim máme přirozenou tendenci se „obalovat“ tukem – stejně jako zvířata v přírodě si totiž chce naše tělo vytvořit zásoby. Jak tomu předejít, jíst zdravě, a přesto si dopřát na svém talíři chutné delikatesy, se dozvíte v článku.

Zdroj: Youtube

Harmonie v žaludku

Naše strava by měla v tomto období obsahovat vlákninu. Tu získá zejména z vařené zeleniny, kaší, žitného a cereálního pečivaluštěnin. Ideální potravinou jsou také jáhly, pohanka, cizrna, kroupy, ječmen a sezonní zelenina, jako je například dýně.

Cílem je zahřívat

Naše tělo se potřebuje ohřát, a to i vnitřně. Některé potraviny mají tzv. prohřívací vlastnosti, to znamená, že dodávají našemu tělu a orgánům teplo. Kromě polévek, dušených pokrmůteplých slaných koláčů má své místo v podzimním jídelníčku i kvašená zelenina. Ta je pro toto období velice prospěšná, protože podporuje naši imunitu. Pokud se nebojíte trochu ostřejších chutí, určitě používejte koření k dochucení jídel. Chilli papričky, zázvor česnek jsou pro zahřívací efekt klíčové.

Teplé snídaně

Snídaně bude právě v chladném mlhavém ránu tím pravým startem pro váš den. Pravděpodobně jste v létě teplé hutné kaše nesnídali, ale právě teď je jejich čas. Zdravé cereální a ovesné kaše jsou plné vlákniny a potřebných sacharidů. Naše zpomalené žaludky určitě teplou snídani přivítají s radostí. Vhodné jsou rýžové, obilné, pohankové, jáhlové a špaldové kaše. Je jen na vaší fantazii, co si do ní přidáte za dobroty.

Několik podzimních receptů

Dýňová polévka 

Ingredience:

  • 1 střední máslová dýně
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 cibule šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3/4 lžičky mletého koriandru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • šťáva z 1/2 limetky
  • sůl a mletý pepř
  • nasucho opražená dýňová semínka na ozdobení

Postup:

KROK 1
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni rozkrojte napůl a lžící z ní vydlabejte semínka a vlákna. Dýni na řezu potřete lžící oleje, osolte a opepřete. Obě půlky položte řeznou stranou dolů na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby a pečte asi 50 minut doměkka. Takto upečenou dýni nechte asi 15 minut vychladnout.
 
KROK 2
V hrnci zahřejte zbylé dvě lžíce oleje, přidejte nasekané šalotky a česnek, osolte, opepřete a krátce orestujte, dokud cibule není průsvitná. Přidejte zázvor, koriandr a ještě krátce orestujte. Přilijte vývar a přidejte upečenou dýňovou dužninu, kterou jste vydlabali lžící ze slupky. Osolte, přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a polévku vařte na mírném ohni asi 30 minut. Pokud je příliš hustá, zřeďte ji trochou vody.
 
KROK 3
Polévku rozmixujte na hladký krém, vmíchejte do ní kokosové mléko (trochu si nechte na ozdobení) a krátce prohřejte. Odstavte ji z ohně, vmíchejte limetkovou šťávu a podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji pokapanou kokosovým mlékem a posypanou opraženými dýňovými semínky.

Krémová dýňová pasta

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 500 g dýně nebo tykve, oloupané a nakrájené na zhruba 3cm kostky
  • 50–100 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce mascarpone
  • 350 g krátkých těstovin (dobře se hodí rigatoni nebo penne)
  • 40 g strouhaného parmezánu nebo vegetariánské alternativy a další na podávání

Postup:

KROK 1
Ve velkém mělkém ohnivzdorném kastrolu nebo pánvi rozehřejte olej na mírném až středním ohni a 10–15 minut na něm smažte cibuli se špetkou soli, dokud nezměkne a nezprůsvitní. Přidejte česnek a smažte ještě 1 minutu. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
 
KROK 2
Mezitím vařte dýni v hrnci s vroucí osolenou vodou 10–15 minut, dokud nezměkne, když ji propíchnete příborovým nožem. Slijte ji a přendejte do mixéru (nebo použijte ruční mixér). Rozmixujte ji s 50 ml mléka a cibulí do úplně hladké konzistence a postupně přidávejte další mléko, dokud směs nebude tak hustá, aby pokryla hřbet lžíce (možná nebudete potřebovat všechno mléko). Přendejte ji do velké pánve spolu s rajčatovým protlakem a mascarpone a na mírném ohni přiveďte k varu.
 
KROK 3
Těstoviny uvařte ve velkém hrnci vroucí osolené vody podle návodu na obalu. Slijte je a ponechte si hrnek vody na vaření. Těstoviny promíchejte s dýňovou omáčkou, parmazánem a přidejte 50–100 ml odložené vody, aby omáčka byla řidší. Dochutíme a posypeme dalším parmazánem.

Jablečno-bramborový koláč se sýrem

Ingredience:

  • 30 g soleného másla
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 2 velké cibule, rozpůlené a nakrájené na jemné plátky
  • ½ svazku tymiánu, natrhané lístky
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce celozrnné hořčice
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 450 g pěkných brambor, nakrájených na 2–3cm kousky
  • 3 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na 1–2cm kousky
  • 150 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky a další na poprášení
  • 70 g nastrouhaného čedaru
  • 150 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 1 rozšlehané vejce

Postup:

KROK 1
Nejprve připravte těsto. Mouku, sýr a špetku soli dejte do velké mísy a promíchejte. Přidejte máslo a konečky prstů ho vtírejte, dokud směs nebude připomínat strouhanku. Přimíchejte 4–5 lžic studené vody a vypracujte těsto. Zabalte a nechte 30 minut chladit.
 
KROK 2
Pro přípravu náplně rozpusťte máslo ve středně velkém hrnci na mírném ohni, přidejte olej a cibuli a vařte 10–15 minut, dokud nezkaramelizuje. Přidejte tymián a smažte ještě 1 minutu. Přisypte mouku a promíchejte. Postupně přilévejte vývar a přidávejte ho po malých dávkách, aby se netvořily hrudky. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 10 minut. Ke konci vaření vmíchejte hořčici a ocet.
 
KROK 3
Mezitím vložte brambory do velkého hrnce se studenou vodou, přiveďte je k varu a vařte 4–5 minut, dokud nejsou uvařené, ale stále držící tvar. Dobře je slijte a vmíchejte do omáčky. Přidejte jablka, čedar a trochu koření a znovu promíchejte. Troubu předehřejte na 200° C / 180° C s ventilátorem.
 
KROK 4
Nalijte náplň do oválné zapékací misky o průměru 28 cm (naše měla rozměry 28 x 18,5 x 6,5 cm). Zatímco náplň chladne, rozválejte těsto na povrchu lehce poprášeném moukou na tloušťku librové mince. Nakrájejte ho na proužky široké zhruba 1 cm. Polovinu proužků položte vodorovně napříč mísou a nechte mezi nimi několikamilimetrové mezery, poté jeden po druhém vplétejte zbývající proužky svisle, technikou "nad a pod“, rovněž s několika milimetrovými rozestupy. Případné odřezky znovu srolujte a vystřihněte z nich květy, listy nebo jiné tvary k ozdobení. Nahoru naaranžujte všechny tvary těsta a potřete je rozšlehaným vejcem.
 
KROK 5
Pečte 50 minut a dávejte na něj pozor, pokud by začalo příliš rychle hnědnout, bude možná nutné přikrýt vrch alobalem. Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.

Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, bbcgoodfood.com