Čínský česnek je čistě bílý, pravidelný, chuťově nevýrazný a poznáte ho relativně snadno. Za český česnek se často vydávají také odrůdy španělské nebo francouzské. Těch našich domácích je registrováno jedenadvacet. Nejoblíbenější jsou paličáky, přestože se hůře skladují než nepaličákovité odrůdy. Odrůdy se jmenují třeba Havel, Anton, Jovan či Benátčan.

Zdroj: Youtube

Česnek jako životabudič

Kvalitní česnek patří k nejzdravějším potravinám a jeho pozitivní účinky znají lidé od starověku. Představuje velmi silné přírodní antibiotikum, při pravidelné konzumaci dokáže zabránit podzimním virózám, a navíc dokonale čistí játra. Ideální je konzumace dvou až tří syrových stroužků denně.

Pečený česnek jako lahůdka

Zatímco čerstvý česnek má intenzivní vůni a výraznou palčivou chuť, pečený česnek získává tepelnou úpravou poněkud jiné vlastnosti. Je měkký a jeho chuť je příjemně nasládlá. Upéct můžete několik palic najednou a uložit je na později ve sklenici s olivovým olejem. Takto vydrží upečený česnek v lednici až 2 týdny. Ještě déle, klidně celý rok, vydrží pečený česnek v mrazáku. Chce to jen nechat jednotlivé proužky zamrazit odděleně a pak teprve je přesypat do sáčku a znovu zamrazit.

Jak využít pečený česnek?

  • K dochucení takřka jakýkoliv polévek a omáček
  • Jako ingredienci do domácích marinád, dresinků a dipů
  • Do pomazánek a pro oživení humusu
  • Samostatně na čerstvém pečivu s máslem
  • Jako lahodnou ingredienci do špenátu, bramborové kaše a dalších příloh
  • Rozmačkaný skvěle ochutí salátové zálivky

Základní recept na pečený česnek

S aromatickými bylinkami získá pečený česnek ještě intenzivnější chuť. Když na seříznuté česnekové palice před pečením nasypete 1 lžičku čerstvě nasekaných bylinek, třeba tymiánu a rozmarýnu, docílíte velmi delikátní chuti. A pokud patříte mezi milovníky ostřejších příchutí, přidejte k bylinkám i trošku chilli koření.

Suroviny:

  • 1 palice česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Z česnekové palice odřízněte horní část tak, aby byly všechny stroužky česneku částečně seříznuté a odhalené. S pomocí mašlovačky je potřete olivovým olejem. Lehce dochuťte solí a pepřem.
  3. Palici přeneste na čtverec alobalu a zabalte ji do něj. Poté pečte 25 až 35 minut do změknutí.
  4. Správně upečený česnek poznáte podle toho, že bude měkký jako povolené máslo a slupka okolo jednotlivých stroužků získá lehce nahnědlý odstín.

Krémová polévka z pečeného česneku

Pečený česnek je ideální, když toužíte po výrazné chuti, ale zároveň chcete jídlu dodat elegantní tón.

Suroviny:

  • 1–2 palice česneku
  • 4 brambory
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • olivový olej na zakápnutí
  • parmazán a jarní cibulka k podávání
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Palice česneku zbavte volných slupek, ale jinak je neloupejte. Seřízněte vršek, abyste odhalili jednotlivé stroužky, a položte je na plát alobalu.
  2. Lehce je osolte, opepřete, zakápněte olejem a zabalte. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud česnek nezměkne. Pak ho nechte zchladnout a vymáčkněte ho ze slupek.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky. V hrnci rozpalte máslo a orestujte cibuli. Přidejte brambory, krátce je opečte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud zcela nezměknou.
  4. Pak vmíchejte připravenou česnekovou pastu, nasekaný tymián a smetanu, nechte prohřát a rozmixujte dohladka. Podávejte s hoblinkami parmazánu a jarní cibulkou.

Králík s krémovou česnekovou omáčkou a pečeným česnekem

Do základu jemné omáčky použijte česnek zasyrova a pečeným česnekem si podle chuti doplňte omáčku nebo brambory.

Suroviny:

  • 4 králičí stehna
  • 6 lžic olivového oleje
  • 10 stroužků + 2 palice česneku
  • 120 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • špetka mleté papriky
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Králičí stehna osolte a opepřete a ze všech stran zprudka orestujte na oleji dozlatova.
  2. V hrnci rozpalte zbylý olej, orestujte na něm na plátky nakrájený česnek, přidejte papriku a zalijte vínem. Nechte ho odpařit, přilijte vývar a smetanu a přidejte většinu tymiánu. Promíchejte a pár minut povařte.
  3. Z palic česneku odstraňte vnější volné slupky, jinak je ale neloupejte. Ostrým nožem seřízněte vršek a odhalte stroužky.
  4. Králíka naskládejte do pekáče a kolem položte připravené palice. Zalijte omáčkou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45–60 minut, dokud není maso zcela měkké.
  5. Ke králičím stehnům s omáčkou a pečeným česnekem se hodí jako příloha třeba šťouchané brambory.

Zdroj: vlasta.cz https://www.bbcgoodfood.com/recipes/how-roast-garlic https://www.thekitchenwhisperer.net/2019/09/24/herb-roasted-whole-garlic/

Související články