O pirohách jste už určitě slyšeli, ale už jste je i ochutnali? Pocházejí z východní Evropy, ale nejlépe je umějí připravit v Polsku, kde jsou oblíbeným tradičním jídlem. Pirožkárny jsou tam doslova na každém rohu a člověk si může vybrat z celé řady sladkých i slaných druhů, připravovaných podle nejrůznějších receptur. Nejpopulárnější jsou však pirohy plněné masem, zelím a hříbky, dále se sýrem a bramborami, anebo na sladko s ovocem.

Dopřát si tuhle jedinečnou lahůdku ale lze i v Česku. V obchodech je můžete pořídit jako polotovar a v nabídce je mají i některé restaurace. Přesto jsou tolik oblíbené polské pirohy v našich končinách méně dostupné, než by se zdálo. Dostali jste na ně chuť a nechce se vám nikde lítat a shánět? Pak si je připravte doma! Zde je návod, jak na to.

Polské pirohy s masem, zelím a hříbky

Na náplň:

  • 500 g mletého masa
  • 500 g kysaného zelí
  • sušené hříbky
  • sůl
  • pepř

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 1 vejce

Jak na náplň?

Tradiční náplň se vyrobí na pánvi. Sušené houby namočíme, povaříme, překrájíme. Kysané zelí také překrájíme na menší kousky a oboje přidáme k mletému masu, které jsme předtím opražili na pánvi a dochutili solí a pepřem.

Jak na těsto?

Mouku, vodu a vejce spojíme v těsto. To následně prohněteme, rozválíme asi na tloušťku dva milimetry a nakonec vykrajujeme skleničkou. Do každého kolečka vložíme náplň, přeložíme a okraje slepíme vidličkou. K dostání jsou i sady na přípravu, tzv. pirožníky, do nichž kolečko z těsta položíme, naplníme a stlačíme. Díky tomu bude vypadat jeden kousek jako druhý. Nakonec pirohy vhodíme do vroucí vody. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Nakonec je přelijeme bryndzou a posypeme smaženou cibulkou, případně kousky opražené slaniny.

Dýňové pirohy plněné bylinkovým tvarohem


Na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl
  • muškátový oříšek

Na těsto:

  • 300 g vařené dýně Hokkaido
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 větší vejce
  • sůl
  • pepř

Jak na náplň?

Smícháme tvaroh s nasekanými bylinkami. Lehce osolíme a můžeme přidat špetku muškátového oříšku.

Jak na těsto?

Oloupanou dýni uvaříme v osolené vodě. Slijeme vodu, dýni rozmačkáme vidličkou a necháme ji vychladnout. Přidáme vejce, mouku a spojíme v těsto. Na pomoučené desce vyválíme silnější plát, z něhož skleničkou vykrájíme kolečka. Připravenou náplň poté klademe čajovou lžičkou vždy do středu vykrojeného kolečka. To přeložíme opatrně napůl a okraje slepíme vidličkou. Pirohy nakonec vložíme do osolené vroucí vody. Uvařené vyplavou na hladinu. Podáváme přelité sýrovou omáčkou (bešamel) a posypané smaženou cibulkou.

Zdroj: vlasta.cz toprecepty.cz jimeto.cz/pirohy/

Související články