Rebarbora neboli reveň kadeřavá se často používá do koláčů a moučníků. Jedná se o rostlinu, která je něco mezi ovocem a zeleninou. Zajímavostí je, že pochází z Tibetu a dříve se používala jako lék. Její období sklizně je od května do poloviny června.

VIDEO: Zkuste také rebarborový koláč podle receptu Romana Pauluse!

Zdroj: Youtube

Blahodárné účinky na zdraví

Východní medicína používá rebarboru na dodání energie a posílení vitality. Pomáhá ale také při potížích se zažíváním, může rovněž i zmírnit potíže s játry nebo žlučníkem. Rebarbora obsahuje vitamin B, ale také vápník, draslík či mangan. Má i vysoký obsah kyseliny listové.

Konzumuje se výhradně tepelně zpracovaná. Zasyrova totiž listy obsahují jedovaté sloučeniny. Lidé s ledvinovými potížemi či revmatismem by ji tudíž měli konzumovat s mírou. Na druhou stranu, pro běžného člověka platí, že k otravě by bylo třeba pozření zhruba pěti kilogramů listů této rostliny.

Rebarborový koláč podle Jiřiny Bohdalové

Ingredience na těsto:

  • 300 g rebarbory
  • 210 gramů hrubé mouky
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • krupicový cukr a mletá skořice na posypání

Ingredience na náplň:

  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce krupice
  • 1 lžíce cukru krupice

Postup:

  1. Nejprve vezměte stonky rebarbory a oloupejte je škrabkou na zeleninu. Nakrájejte je poté na tenké plátky.
  2. Z mléka, krupice a cukru uvařte hustou kaši a poté ji nechte zcela vychladnout.
  3. Využijte volné chvíle a připravte si těsto. Nejprve v míse utřete změklé máslo s cukrem a žloutkem.
  4. Do směsi přidejte mouku s práškem do pečiva a postupně vypracujte hladké těsto. Rozprostřete ho do předem vymazané formy nebo na plech.
  5. Na těsto rozetřete krupicovou kaši a položte na ni plátky syrové rebarbory.
  6. Posypte koláč cukrem, skořicí a upečte ho ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, kupi.cz, nkz.cz, receptyonline.cz