Rebarbora neboli reveň kadeřavá se často používá do koláčů a moučníků. Jedná se o rostlinu, která je něco mezi ovocem a zeleninou. Zajímavostí je, že pochází z Tibetu a dříve se používala jako lék. Její období sklizně je od května do poloviny června.
VIDEO: Zkuste také rebarborový koláč podle receptu Romana Pauluse!
Blahodárné účinky na zdraví
Východní medicína používá rebarboru na dodání energie a posílení vitality. Pomáhá ale také při potížích se zažíváním, může rovněž i zmírnit potíže s játry nebo žlučníkem. Rebarbora obsahuje vitamin B, ale také vápník, draslík či mangan. Má i vysoký obsah kyseliny listové.
Konzumuje se výhradně tepelně zpracovaná. Zasyrova totiž listy obsahují jedovaté sloučeniny. Lidé s ledvinovými potížemi či revmatismem by ji tudíž měli konzumovat s mírou. Na druhou stranu, pro běžného člověka platí, že k otravě by bylo třeba pozření zhruba pěti kilogramů listů této rostliny.
Rebarborový koláč podle Jiřiny Bohdalové
Ingredience na těsto:
- 300 g rebarbory
- 210 gramů hrubé mouky
- 70 g cukru
- 70 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce prášku do pečiva
- krupicový cukr a mletá skořice na posypání
Ingredience na náplň:
- 500 ml mléka
- 3 lžíce krupice
- 1 lžíce cukru krupice
Postup:
- Nejprve vezměte stonky rebarbory a oloupejte je škrabkou na zeleninu. Nakrájejte je poté na tenké plátky.
- Z mléka, krupice a cukru uvařte hustou kaši a poté ji nechte zcela vychladnout.
- Využijte volné chvíle a připravte si těsto. Nejprve v míse utřete změklé máslo s cukrem a žloutkem.
- Do směsi přidejte mouku s práškem do pečiva a postupně vypracujte hladké těsto. Rozprostřete ho do předem vymazané formy nebo na plech.
- Na těsto rozetřete krupicovou kaši a položte na ni plátky syrové rebarbory.
- Posypte koláč cukrem, skořicí a upečte ho ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, kupi.cz, nkz.cz, receptyonline.cz