O svátcích, kdy stoly překypují těžkými a obtížně stravitelnými lahůdkami, je ideální vyzkoušet i recepty, které jsou o něco zdravější. Jestliže patříte mezi ty, kteří rádi zkoušejí zdravější varianty, musíte letos vyzkoušet vánoční cukroví s cizrnou! Zní to zvláštně? Nebojte se, cukroví z cizrny chutná překvapivě skvěle a neodhalí ji v něm ani její největší odpůrce.
A nejenže uspokojí vaše chuťové buňky, zároveň vám oproti klasickému cukroví dodá i nějaké ty živiny. Luštěniny jsou totiž skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny a dají se skvěle využívat právě ke sladkému pečení. Díky vláknině zasytí na delší dobu, takže se nemusíte bát klasického vánočního přejídání.
Zvládne to i začátečník
Jejich přípravy se rozhodně nemusíte bát, bývá často dokonce o dost jednodušší a rychlejší než u klasického cukroví. Takže ať už chcete jen zkusit něco nového, nebo ještě nejste příliš zkušené hospodyně, určitě se cizrně nevyhýbejte a nechte se inspirovat našimi recepty, které vám rozšíří obzory a výrazně ušetří práci.
Čokoládové kuličky
Jak na ně? Je to úplně jednoduché. Zahřejte 125 gramů másla na mírném plameni a přidejte 200 gramů bio cizrnové mouky. Směs po dobu 10 minut míchejte, dokud není mouka lehce opražená. Poté odstavte hrnec a přidejte 40 mililitrů mléka, 4 čajové lžičky medu, špetku jedlé sody a pár kapek vanilkového extraktu. Směs vyšlehejte ručním šlehačem a přidejte k ní ¾ hrnku nasekané čokolády. Nechte ji odpočinout a po cca hodině a půl je čas na tvarování.
Pomocí rukou vyválejte rovnoměrné kuličky a vložte je zase odpočinout do chladničky. Mezitím si rozpusťte čokoládu na vaření ve vodní lázni. V rozpuštěné čokoládě kuličky namáčejte, podle chuti můžete také přidat skořici, kakao nebo je ozdobit nasekanými oříšky. Před servírováním je skladujte v ledničce nebo na jiném chladném místě, aby se čokoláda neroztekla.
Cizrnové perníčky
Další skvělou zdravější alternativou klasického cukroví jsou cizrnové perníčky.
Začněte tím, že uvaříte 250 gramů cizrny doměkka. (Tento krok můžete přeskočit a koupit si již předvařenou cizrnu v plechovce.) Následně ji rozmixujte a smíchejte se 100 gramy cukru a 100 gramy medu. Poté přidejte 1 syrové vajíčko a 100 gramů hladké mouky. Směs dochuťte 1 lžičkou skořice, 1/2 lžičky hřebíčku a čerstvým či sušeným zázvorem. U něj si dejte pozor na množství, zázvor má sice spoustu milovníků, ale stejně tak i odpůrců. Především ten čerstvý bývá velice aromatický, což nemusí každému vyhovovat.
Těsto zpracujte, vyválejte a vykrajujte perníčky dle vašich oblíbených tvarů. Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 10 minut a uvidíte, že zdravé vánoční cukroví může být stejně chutné jako to tradiční. Nebojte se experimentovat a vaše chuťové buňky vám za to poděkují!