Celer se pěstoval už ve starověkém Egyptě, Řecku a Římu, přičemž se využíval pro gastronomické i léčebné účely. V průběhu staletí se tato kořenová zelenina rozšířila do různých částí světa, včetně Evropy a Severní Ameriky, kde se stala součástí místních kuchyní. Celer je bohatý na vitaminy a minerály, jako je vitamin K, vitamin C a draslík. Je také nízkokalorický, takže je ideální při dietě.
Zdravotní účinky celeru při jeho pravidelné konzumaci:
- Snižuje hladinu cholesterolu.
- Je účinným projímadlem.
- Má protirakovinný účinek.
- Bojuje s vysokým krevním tlakem.
- Zbavuje tělo toxinů, zlepšuje funkci ledvin, zabraňuje vzniku ledvinových kamenů.
- Napomáhá hubnutí, snižuje apetit a chuť na sladké.
- Detoxikuje organismus.
- Zklidňuje nervový systém.
- Bojuje s nespavostí.
- Reguluje hormony, zvyšuje plodnost, bojuje proti impotenci.
Celerová pomazánka k snídani i ke svačině
Celerová pomazánka je zdravá volba pro ty, kteří hledají něco chutného a rychlého na přípravu. Přinášíme jednoduchý recept, který když vyzkoušíte, už nebudete chtít jinak.
Co budeme potřebovat:
- 1 středně velký celer
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce majonézy (pro zdravější variantu můžete použít i řecký jogurt)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- několik větviček čerstvého kopru nebo petrželky (nasekané)
- 1 lžička hořčice pro pikantnější chuť
- 1 mrkev
- 1 hřebíček
Jak postupovat:
Oloupejte celer a nakrájejte ho na menší kousky. Pokud chcete jemnější texturu pomazánky, můžete celer nastrouhat. Následně celer vložte do hrnce s vodou a přidejte trochu soli. Vařte, dokud není celer měkký, a to po dobu přibližně 15–20 minut. Poté celer sceďte a nechte vychladnout. Mezitím oloupejte a jemně nakrájejte cibuli, mrkev a česnek. V mixéru nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka uvařený celer, cibuli, mrkev a česnek.
Do rozmixovaného celeru přidejte majonézu (nebo jogurt), citronovou šťávu, sůl, pepř a hořčici. Vše pečlivě promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekané bylinky a pomazánku nechte chvíli odpočinout v chladničce, aby se chutě co nejlépe spojily. Pomazánku podávejte chlazenou, a to na křupavém toastu, chlebíčku, rohlíku nebo jako dip k různým pokrmům. Na závěr ještě můžete přidat trochu pažitky na dozdobení.
Zdroj: vlasta.cz, kalynskitchen.com, dishbydish.net